Adobe Creative Suite 5

13 april 2010 om 14:25

Gisteren (12 april 2010) presenteerde Adobe wereldwijd haar nieuwste softwarecollectie: Creative Suite 5, kortweg CS5. Dat deed het softwarebedrijf middels een website. Daarnaast werden er overal ter wereld live events gehouden. Zo ook in het Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, georganiseerd door de inmiddels al 3500 leden tellende Adobe User Group Nederland. Uiteraard was Heeftstijl.nl van de partij! En met 300 man in de grote zaal was de opkomst succesvol te noemen.

Voordat ik de belangrijkste nieuwe features belicht: ik kan het elke creatief die met Adobe software werkt aanraden om gratis lid te worden van de Adobe User Group. De bijeenkomsten bestaan altijd uit interessante showcases en presentaties van bureaus en professionals uit de hele wereld. De nadruk ligt dus niet alleen maar op Adobe software, maar ook wat mensen er mee maken. De borrels naderhand zijn bovendien geweldige gelegenheden om te netwerken.

De sprekers namens Adobe waren die dag Klaasjan Tukker en Ton Frederiks. Zij gaven een overzicht van de belangrijkste nieuwtjes omtrent CS5.

Crossmediaal publiceren

CS5 is in twee woorden kort samen te vatten: crossmediaal publiceren. Het traditionele uitgeven is met de komst van smartphones, blogs, eBooks enzovoorts een uitstervend fenomeen. Publicaties zijn niet langer statisch: ze kunnen interactief zijn, ondersteund door video en geluid. Met CS5 speelt Adobe in op die trend.

Een concreet voorbeeld: een dtp-er kan nu met InDesign interactieve flash-documenten maken zonder ook maar een regel code te hoeven kloppen. Tegelijkertijd biedt Flash Professional de mogelijkheid om op een InDesign-achtige manier met tekst en beeld om te gaan.

De belangrijkste nieuwste features en produkten

Het zou onzinnig zijn om diep op de features in te gaan. Daarvoor verwijs ik je liever naar Adobe’s websites waarop deze features uitgebreid toegelicht worden. Dit zijn in ieder geval de belangrijkste nieuwe features en produkten, in vogelvlucht.

Flash Catalyst

Flash Catalyst is een tool waarmee designers interfaces kunnen maken, zonder ook maar een regel code te hoeven schrijven. Je kunt de applicatie eigenlijk zien als een verlengde van Fireworks, Photoshop en Illustrator. Een designer kan zonder tussenkomst van een programmeur gemakkelijk zijn of haar design uitwerken tot een werkende applicatie. Die kan fungeren als werkend prototype voor de klant, developers of als volwaardig product, bijvoorbeeld een nieuwsbrief of portfolio.

Bekijk de preview door Kevin Lynch

Adobe Illustrator

Illustrator CS5 is flink uitgebreid met een paar indrukwekkende features. Dit zijn de meest opzienbarende:

Bridge

Ook Bridge heeft geprofiteerd van allerlei verbetering op het gebied van workflow. Zo is het nu mogelijk om bij het previewen van een document dat uit meerdere pagina’s bestaat door de pagina’s te bladeren. Verder is de applicatie als panel “Mini-Bridge” geïntegreerd in Photoshop en Indesign zodat je als designer nog sneller bij je assets kan.

InDesign

Aangezien CS5 in het teken staat van crossmediaal publiceren is het nu mogelijk om interactieve documenten op te maken in InDesign. En in deze tijden is dat zeer interessant. Steeds meer magazines zijn in een online variant verkrijgbaar. Een voorbeeld van de toepassing: een offline publicatie kan worden opgemaakt in InDesign, om vervolgens in hetzelfde pakket te worden omgetoverd in een interactieve versie. En dat alles zonder tussenkomst van programmeurs.

Behalve dit krachtige speerpunt biedt InDesign nog veel meer nieuwe of verbeterde features die zeer bevorderlijk zullen zijn voor de productiviteit.

Photoshop

Deze applicatie viert dit jaar haar 20ste verjaardag. Adobe lijkt dat te vieren met het introduceren van een paar ongelofelijke features!

Flash Professional

Ook Flash is flink aangepakt:

De rest

In deze lijst hebben we ons voornamelijk beperkt tot de applicaties uit de Web en Design collecties. Enkele noemenswaardigheden die meer betrekking hebben op de Production Premium collectie en de suite in het algemeen:

De klapper op de vuurpijl…

…bleef tijdens de CS5 launch van gisteren wat mij betreft uit. Ik heb het natuurlijk over mijn favoriete applicatie voor webdesign: Fireworks. Dit zwarte schaap van Adobe had zich (door nalatigheid van Adobe?) niet zo populair gemaakt in CS3 en CS4. Op papier is het fantastische software, maar voor velen te buggy om mee te werken.

Na wat onderzoek werd me duidelijk waarom Adobe zowel op hun websites als tijdens de Adobe User Group bijeenkomst geen aandacht aan deze applicatie wilde besteden. Fireworks CS5 heeft namelijk vrijwel geen nieuwe features.

Echter heb ik goed nieuws: Adobe heeft in plaats van het ontwikkelen van nieuwe features zich geconcentreerd op het fixen van meer dan 900 bugs en het verbeteren van de workflow binnen het pakket! Fantastisch nieuws natuurlijk! Nu maar hopen dat Adobe de beloften waar maakt. Overigens heeft Adobe aangekondigd dit kwartaal nog met een update voor Fireworks CS4 te komen. Ik kan me voorstellen dat het om bugfixes gaat die nu in CS5 zijn doorgevoerd.

Nog even wachten

Het is nog even wachten, maar Adobe verwacht binnen 30 dagen de Engelstalige versie op te markt te hebben gebracht. Niet lang daarna zal de Nederlandstalige versie volgen. Als je op de hoogte gehouden wil worden van de exacte datum, schrijf je dan hier in.

Over de auteur

Carsten Altena
Carsten Altena is een grafisch ontwerper met een affiniteit voor clean, lean, user-centered en toegankelijk webdesign. Naast grafisch ontwerp heeft hij ook veel ervaring als front-end developer, en was hij een van de eersten in Nederland die webstandaarden zoals XHTML en CSS omarmden. http://www.carstenaltena.nl/creeert/
 • FWMX2004

  FIreworks is zwaar ondergewaardeerd!

  • http://www.carstenaltena.nl Carsten Altena

   HELEMAAL mee eens.

 • Pingback: Tweets die vermelden Adobe Creative Suite 5 | Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine -- Topsy.com()

 • http://interactivestudios.blogspot.com Paul S

  Ik gebruik Fireworks nooit. Ik heb nog nooit iets gezien waarvan ik dacht: Zo! Nu moet ik fireworks gaan gebruiken.

  "Wide content distribution: niet alleen exporteren als swf, maar ook als iPhone app behoort tot de mogelijkheden." Dankzij het hele 3.3.1 policy debakel geen nut meer hebben.

  Photoshop heeft wel wat coole toevoegingen, maar wanneer gaan ze die vervelende DreamWeaver bugs/gedrag eens op de schop nemen?

  • http://www.carstenaltena.nl Carsten Altena

   Het is jammer dat Adobe zo weinig aandacht schenkt aan haar eigen product, Fireworks. Dat is volgens mij een van de redenen waarom veel mensen er niet naar omkijken.

  • http://www.carstenaltena.nl Carsten Altena

   Adobe staat op het punt Apple aan te klagen:http://www.dutchcowboys.nl/apple/19459

 • http://www.edgarleijs.nl Edgar Leijs

  1: Toch beetje geldklopperij hoor, die upgrades, ik draai net anderhalf jaar op CS4!
  2: Het zijn toch echt niet hele grote updates (alhoewel er hele coole bij zitten zoals Content Aware Fill)
  3: Als DW zo buggie blijft als in CS4, dan gooi ik het echt zo de sloot in!

  Conclusie: Je geeft veel centjes uit voor maar een paar echte interessante features… Even zoeken op het web en ik vind een zee van gratis tools waar ik liever voor zou betalen…
  Wel kritisch blijven kijken naar zo'n groot bedrijf als Adobe :)

  • http://www.carstenaltena.nl Carsten Altena

   😛 Daarom ben ik blij dat ze bij Fireworks de focus op bugfixing hebben gelegd. Veel belangrijker dan nog meer features. Moeten ze ook maar es doen bij DW. Als zijn inderdaad bepaalde features wel heel cool…

 • http://www.09works.nl Martijn

  Leuk artikel! Lekker kort samengevat.

  De Content Aware Fill van Photoshop ziet er veelbelovend uit. Flash krijgt in mijn ogen ook wel leuke updates. Zoals uitgebreidere tekst opties. Jammer vind ik dat de export functie van Flash niet zoveel nut meer heeft. Ik had graag iPhone apps willen maken via Flash.

  Wat betreft Photoshop en Fireworks: jaren was ik actief met Fireworks, maar ben sinds CS3 overstapt op Photoshop. Vond deze toch beter en fijner werken, ondanks dat voor CS3 Fireworks erg prettig programma was.

 • http://www.boerdam.nl Johan Dorper

  Niet alleen Fireworks is een ondergeschovend kindje, ook Dreamweaver heeft niet meer de allure van "vroeger". Macromedia maakte dit pakket groot, sinds de overname heb ik geen baanbrekende nieuwe features kunnen ontdekken. De interne FTP functionaliteit is zo traag als iets met uitwerpselen en trechters…

  Op mijn Mac gebruik ik daarom allang Coda, maar op het kantoor zit ik nog vast aan dit pakket. Binnenkort toch maar alternatieven bekijken.

 • http://www.guidosportaal.nl/ Guido's Portaal

  De nieuwe CS pakketten hebben telkens maar enkele nieuwe functies en bepaalde programma's blijven beetje achter op concurrent programma's. Daar bedoel ik Fireworks en Dreamweaver mee. Verder vind ik dat CS4 nog niet eens zo heel lang in de winkel heeft gelegen. Ik blijf voorlopig CS3 gebruiken, heb CS4 op mijn stage een tijd kunnen gebruiken en vond de verschillen niet groots. Dus ik houd mijn geld voorlopig nog in de knip betreft een nieuw CS pakket.

 • Pingback: Heeftstijl viert haar 2e verjaardag! - Heeftstijl.nl()