HTML5… waarom zou ik?
Het jaar 2000. Het tijdperk van tables, framesets en font-tags. “Oude rotten” die sinds de jaren ’90 zijn opgegroeid met HTML1.0, 2.0, 3.2 en 4.0 wisten eigenlijk niet beter – sterker nog, ze waren zich vaak niet eens bewust van deze door het W3C bedachte standaarden. De meesten leerden HTML dankzij de “view source-methode”. Het ging hen er niet om hoe valide de code was, het ging er juist om dat het wérkte.
Maar er lag een revolutie op de loer. Dankzij initiatieven als het “Browser Upgrade Campaign” van WaSP groeide de populariteit van moderne browsers als Internet Explorer 6.0 en Mozilla. Tegelijkertijd groeide er, dankzij de verbeterde ondersteuning van XHTML en CSS2, een besef bij developers dat het een goed idee is om je te houden aan webstandaarden. Code hoort valide te zijn, en structuur, presentatie en gedrag gescheiden. Weg dus met tables (althans, voor lay-out), font-tags en framesets.
Dit dogma van de heilige drie-eenheid (XHTML, CSS en Javascript) – sprak mijn indertijd jonge en leergierige geest wel aan. Ik had het licht gezien en bestudeerde fanatiek de heilige geschriften van W3C. Ik veranderde langzaam maar zeker in een vrome evangelist die zijn blijde boodschap bij elke programmeur en vastgeroeste front-end developer verkondigde.
Die blijde boodschap werd door de oude rotten over het algemeen niet positief ontvangen. Immers, nieuwerwetse zaken als XHTML, CSS posititioning, accessibility, doctypes, valideren… waarom zou je? Tabellen en framesets werkten nog steeds prima. Het credo luidde “Als het werkt, werkt het”. Ik wist wel beter: deze houding was uit pure gewenning en gemakzucht ontstaan en zou de ontwikkeling van het web doen stagneren! Schande!
Het jaar 2010. Dit is het jaar van de iPad, Chrome, en… HTML5. Met al haar “nieuwerwetse” elementen en verschijnselen zoals canvas, microdata, cache manifests… Allemaal leuk en aardig, maar waarom zou ik me daar in moeten verdiepen? Immers, die oude vertrouwde regels XHTML, CSS en Javascript werken nog prima. En als het werkt, werkt het… toch? Hemeltje lief, ik word oud!
Als het werkt, werkt het. Maar het kan altijd beter! Wat mij betreft is dat aanleiding genoeg om er achter te komen of HTML5 daadwerkelijk een verbetering is op de XHTML die ik, gemakzuchtig als ik ben, al bijna 10 jaar routinematig schrijf. Verander niet in een vastgeroeste oude rot maar verdiep je vandaag nog in dat nieuwerwetse gedoe!
- Lees over HTML5 op Wikipedia
- Duik in de wereld van HTML5 met Mark Pilgrim (Engels)
- Bestel het boek “HTML5 For Web Designers” door Jeremy Keith (Engels)
Over de auteur
Interview met Vitaly Friedman van Smashing MagazineHet nut van een 404 pagina-
http://www.pimderks.com Pim Derks
-
http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs
-
http://twitter.com/ozboz Oscar
-
http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs
-
-
http://interactivestudios.blogspot.com Paul S
-
http://valuedstandards.com David Hund
-
http://www.09works.nl Martijn
-
Boudie
-
http://www.carstenaltena.nl/creeert/ Carsten Altena
-
http://www.pimderks.com Pim Derks
-
http://twitter.com/_boye @_boye
-
http://www.klash.nl Virgil Spruit
-
http://www.klash.nl Virgil Spruit
-
-
http://www.santhos.nl Thomas Eilander
-
Mike De Greef
-
http://www.carstenaltena.nl/creeert Carsten Altena
-
-
http://www.wonderolie.nl Jeroen Oliemans
-
http://www.carstenaltena.nl/creeert Carsten Altena
-