WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_4174_0.MYI' (Errcode: 13)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_4174_0.MYI' (Errcode: 13)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON tt.term_id = t.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (1463) ORDER BY t.name ASC

Apple is het nieuwe Microsoft - Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine

Apple is het nieuwe Microsoft

30 juni 2009 om 12:35

Apple is het nieuwe Microsoft!Ja, je leest het goed. Apple – het eens zo tegendraadse, hippe bedrijf – is het nieuwe Microsoft.

Microsoft wordt verfoeid om zijn koppelverkoop van Internet Explorer en Windows, en om zijn arrogantie ten opzichte van de gebruiker <insert random persoonlijke ervaring hier>. Maar wat te denken van de praktijken van Apple, zoals het verplichte gebruik van iTunes als je een iPod of iPhone hebt? Waarom wordt Java en Flash niet ondersteund bij de iPhone? Bij grote bedrijven speelt politiek, en bij Apple is dat niet anders.

Welk bedrijf verzint het anders om toe te staan dat je je (dure!) muziekspeler of smartphone maar aan één PC of Mac mag koppelen om muziek over te zetten – en dat alleen met het programma van de fabrikant dat je als gebruiker door de strot wordt geduwd. Zelfs Microsoft maakt het zelden zo bont. Als Microsoft de geestelijke vader van deze wanvertoning was geweest was de wereld te klein geweest, en was het beeld van Microsoft weer bevestigd. Maar als een geliefd bedrijf als Apple het doet ziet het merendeel van de gebruikers het door de vingers? Waarom?!iPhone 3GS

Al járenlang zetten gebruikers zich af tegen de kuren van Windows, de vele veiligheidslekken en de destijds beruchte screens of death. En “Eureka!”, de gebeden werden verhoord toen Apple aankondigde dat Safari beschikbaar zou komen voor de PC. Het werd het spreekwoordelijke hel en verdoemenis, aangezien Safari voor Windows nog lekker was dan een vergiet. Beetje jammer daarbij is dat op zeker moment bij een update van iTunes, Safari ongevraagd gepushed werd.

Toegegeven, een MacBook Air ziet er lekkerder uit dan pak hem beet een Dell met Windows. En van user experience hebben ze bij Apple ook echt wel verstand (hoewel ze op usability gebied ook nog wel eens steken laten vallen). Maar rechtvaardigt dat de hogere prijs? Het feit dat je je iPhone op moet sturen als de batterij aan zijn eind is? Dat je je complete laptop in kunt leveren als er on-board iets stuk is? Dat je zo moeilijk uit kunt breiden? En waarom mag je als iPhone gebruiker geen bestanden via Bluetooth versturen naar andere telefoons?

Daar komt nog bij dat Apple software of producten ontwikkeld die anders zijn, waarbij ik soms de indruk krijg dat Apple koste wat kost af wil wijken van wat gangbaar is. Niet zo zeer omdat het beter is voor de eindgebruiker – maar ómdat het anders is. Als Apple minder politiek zou bedrijven en méér naar de gebruiker zou luisteren, ja dan was de keus Microsoft of Apple echt appletje – eitje.

Tot die tijd wantrouw ik Apple net zo zeer als Microsoft.

Links:

Bekendste tv-commercial van Apple “1984”: http://www.youtube.com/watch?v=OYecfV3ubP8
Top 30 fouten die gebruikers die van PC naar Mac overstappen maken: http://danwarne.com/mistakes-made-by-new-mac-users/
5 zaken die missen op de nieuwe iPhone: http://www.macworld.com/article/141311/2009/06/iphone3gs_whatsmissing.html
Why a Mac is really the only option: http://thenextweb.com/2009/06/25/mac-option-pc/

Over de auteur

Ivo Bosma
Ivo werkt als interactie ontwerper en usability expert bij Concept7. http://www.ivobosma.nl/
http://www.concept7.nl
 • http://www.joelcox.nl Joël Cox

  Leuk stukje, met een goede kern van waarheid. Apple is een bedrijf, uit op winst.

  Zolang ze nog producten maken waar ik efficiënter en met meer plezier op kan werken, mogen ze mijn centjes hebben 😉

  • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen milanvanbruggen

   Ik kocht nooit software, maar sinds ik de iPhone heb koop ik mij helemaal het schompes aan apps (licht overdreven). Wat dat betreft ben ik het dus eens met Joel. Maar ik denk inderdaad dat hoe groter Apple wordt hoe meer ontevreden mensen er zullen zijn. Je kunt nou eenmaal niet iedereen tevreden houden.

   • Johan

    nou Milan… das nog eens een open deur ! Dank voor het delen van dit inzicht.

    • Milan

     Bedankt voor je sarcasme 😉

 • http://kevinpilasky.nl/ Kevin

  Apple heeft in het verleden al bewezen dat 'genius-design' ontzettend goed werkt. Mensen zijn gaan vertrouwen op de manier waarop Apple zijn software- en hardware interfaces aanpakt en ik denk dat met dit vertrouwen mensen de hogere prijs ook niet schuwen. Je betaalt als het ware voor een stukje ontwikkeling, of 'cultuur' zoals Steve Jobs waarschijnlijk zou zeggen.

 • http://www.gijsvandam.nl gijswijs

  Goed stuk. Ik denk dat iedereen met een kritische blik wel inziet dat Apple (en Google) natuurlijk niet bedrijven zijn die enkel en alleen het beste met de mensheid voorhebben. Ze hebben vooral een sterke marketing machine en het tij mee, zoals Microsoft dat ooit ook had. Weten jullie nog, in 1995 was het Windows95 dat compleet gehypet werd, met mensen die voor de deur gingen slapen en alles wat je nu ziet bij een scheet van Steve Jobs.

  Maar ik had juist het idee dat het tij voor Apple een beetje begon te keren. Natuurlijk, alle apple fanboys schreeuwen om het hardst dat de 3GS het meest geweldige is sinds Bell de telefoon uitvond, maar verder waren de reacties een beetje lauw. (en terecht, maar dat terzijde, want het gaat hier om beeldvorming) en aan de andere kant kreeg Microsoft gek genoeg wat positiever commentaar op Bing al was de teneur dat dit nog steeds niet de Google killer is. Ervaarden jullie dat ook zo?

  P.S. Apple is absoluut een vernieuwer op het gebied van UI maar iTunes is de grootste hoop stront die ooit onder de noemer software is uitgebracht. Dat stukje ellende steekt Microsoft Word naar de kroon.

  • http://thejutenjulway.nl Ingmar

   Een mooi voorbeeld van Google Chrome: deze update zichelf automatisch, en dat kan je niet uitzetten. Toen Microsoft dit een paar jaar geleden deed met Windows Update schreeuwde iedereen moord en brand, nu Google hetzelfde doet met Chrome vind iedereen het ok, 'want dat is veiliger'….

   • http://www.ivobosma.nl Ivo Bosma

    Google is het nieuwe Apple?

   • http://jlix.net/ Sander Aarts

    Maar Chrome is geen besturingssysteem

    • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen milanvanbruggen

     We zijn geen besturingssystemen aan het vergelijken, maar bedrijven en hun praktijken. Het automatisch updaten van Chrome is een actie van Google. Vandaar de vergelijking van Google, Apple en Microsoft.

     • http://jlix.net/ Sander Aarts

      Was reactie op Ingmar, die de automatische updates van Chrome (browser) vergeleek met die van Windows (OS).

     • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen milanvanbruggen

      Wie zegt dat Chrome geen OS is/wordt? 😉 Nee, ik snap je punt hoor. Maar volgens mij was de vergelijking bedoeld tussen bedrijven Google en MS en niet tussen browser en OS. Maakt op zich ook niet echt uit. Zijn punt is duidelijk.

  • http://www.edgarleijs.nl Edgar Leijs

   Bing is wel mooi! Ik gebruik het om te vergelijken met de Google resultaten… ik denk dat het wel wat wordt.

 • Melgior

  Ach, het fijne is dat goede websites op elk platform het goed doen, ik vind het belangrijkste dat iedereen een keuze heeft. Hoe je dan vervolgens je mp3 speler synchroniseert zal me een rotzorg zijn, bovendien zijn er genoeg andere programma's die het mogelijk maken muziek op je iPod te zetten.

 • http://www.ivobosma.nl Ivo Bosma

  Zojuist uit 1e hand de 'gebruiksvriendelijkheid' van iTunes mogen ervaren. Wat een drama! Met deze warmte is het niet goed om een dergelijke gebruikerservaring te ondergaan… 😉

 • http://www.edgarleijs.nl Edgar Leijs

  MS heeft nog een stoffig corporate aura om zich heen, terwijl klein hip Apple nu een grote vrucht is geworden die contstant geplukt blijkt te worden. Hoe vaak kan je een dubbeltje keren? De underdog heeft altijd het publiek mee… en dat was/is lange tijd Apple met erg leuke apparaatjes en evenzoveel gebreken als MS producten, ware het niet dat Apple gewoon een appel is met een goud stickertje erop geplakt; Het blijft een appel!

  En toen was er Google… ook geen underdog meer, maar nog wel met een Open Source uitstraling, terwijl dat onzin is want ze zijn zo 'gesloten' als wat… als echte Dictatechnocraten, 'kennis is macht'…

  Het zijn allen commerciële bedrijven die alles geoorloofd achten, zolang de consumenten niet 'miepen'… en dus is het laatste woord is er nog niet over uitgesproken!

  • http://www.ivobosma.nl Ivo Bosma

   Mooi verwoord Edgar; veel is te danken aan de marketing en branding, welke veel beter is dan dat van bv een Microsoft. Ook Google heeft een positief, vernieuwend imago naar de buitenwereld, hoewel dat ook niet altijd terecht is: ook Google levert producten met slechte usability; de usability van Gmail bijvoorbeeld is imho vrij matig.

 • http://jlix.net/ Sander Aarts

  Hoewel de praktijken van Apple me ook niet zo aanstaan is het verschil met MS natuurlijk wel het feit dat MS met Windows een monopolie-positie heeft wat bij Apple niet opgaat. Daarnaast is MS in het verleden ook al meerdere malen en door verschillende instanties veroordeeld voor misbruik van die positie.

 • http://www.masoutreach.nl Ewout

  Heerlijk artikel.

  Zo zie je maar weer dat Microsoft en Apple eigenlijk precies hetzelfde doen, maar net even anders.
  Ik ben sowieso niet alleen een Microsoft of Apple aanhanger, ze hebben beide goede producten. Apple vaak net iets gelikter.

  Maar het geliktere (en duurdere!!!) kan nog wel eens voor het functionele komen te staan bij Apple heb ik het idee en dat is jammer (kijk eens naar de update 3.0 van de iphone…. schandalig dat veel functies nu pas beschikbaar zijn).

 • http://www.microdesign.nl/webdesign-den-haag-vormgeving-webdesigner/ Webdesign Den haag

  Idd, nou komt Google ook met een operating systeem, Ben benieuwd wat dat gaat brengen. Ik blijf voorlopig nog een microsoft aanghanger, hoewel ik steeds meer naar Apple begin te neigen.

 • http://www.lowresmedia.com Rolf

  hello!

  Het blijft appels & peren vergelijken. (MS=software / MAC=veel meer)
  En altijd genoeg meningen te oogsten :)
  Sommige mensen lusten gewoon geen appeljes, komt vanzelf, anders ook prima!

  groet,
  Rolf

  • Ger Rakhorst

   MAC is minder MS is meer, van een Apple maak je nooit een peer!

 • http://www.rutgersmit.com // Rutger

  Ik mag aannemen dat een Mac standaard zonder browser wordt geleverd en dat de gebruiker zelf zorg moet dragen voor het installeren van zijn favoriete browser naar keuze? Zo heeft Nelie het immers altijd gewild, nietwaar?

  • vindt er ook wat van

   Da's juist het probleem. Apple mag voorlopig gewoon Safari leveren terwijl Microsoft het open moet laten, omdat MS een bijna-monopolie heeft… Nu Apple zo groot is zou dat ook gewoon open gelaten moeten worden.

 • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen milanvanbruggen

  Goed punt Rutger. Apple installeert inderdaad standaard Safari mee. Had ik eigenlijk nooit over nagedacht. Zou dus eigenlijk ook niet mogen.

 • websmurf

  het grote punt is natuurlijk dat je bijna geen computers/gadgets kunt kopen *zonder* besturingssysteem en daaraan gekoppelde apps. mi zou het beter zijn om besturingssysteemloze hardware te verkopen. dan zou je een hoop geld uitsparen.

 • Laarzen

  Met de kennis van nu, is dat inderdaad gebleken. Waar ik enkele jaren geleden nog vol voor Microsoft zou gaan is en nu Apple voor en Apple na!

  Groetjes,

  Sammy-Jo
  http://www.laarzen.me