WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_4174_0.MYI' (Errcode: 13)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_4174_0.MYI' (Errcode: 13)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON tt.term_id = t.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (3969) ORDER BY t.name ASC

De identiteitscrisis van de webdesigner - Heeftstijl.nl

De identiteitscrisis van de webdesigner

10 december 2010 om 12:34

Spiderman - Courtesey of kevindooley on Flickr

Het overkwam me toen ik met Tim Holland en Erik de Vreede van Creative Monkey´s in gesprek was over het beroep webdesigner. De somberheid, het donkere gevoel.

What´s in a name?

Ik gleed pas echt weg in een diep donker dal toen ik de inleiding van het stijlvolle Handboek webredactie van Corona de Wert en Geert Poort las.

Voor webprofessionals in de publieke sector zijn er duidelijke functies en functieomschrijvingen beschikbaar. Ze hebben mooie titels als webredacteur en adviseur digitale communicatie. En een beroepsvereniging! Ook de grafische industrie biedt diverse beroepsverenigingen om je bij aan te sluiten.

Ambachtelijk bereid

Maar hoe zit dat dan met het onbeschermde ambacht webdesign? Nee, geen beroepsvereniging en geen gestandaardiseerde functieomschrijvingen.

Webdesigners, dat zijn toch die op zolder opgesloten puisterige zoontjes van de overbuurman of bijdehante bebrilde achterneefjes van 12 die wel wat voor je “fixen”? WordPress Templates zijn gratis of voor een habbekrats te downloaden. Beetje pielen met een illegale Photoshop, daarna wysiwygen in een eveneens gekraakte Dreamweaver en klaar ben je na een nachtje doorploeteren. Ja toch?

Mijn wangen gloeien rood op als ik me voorstel aan anderen als webdesigner. Vuurrood als zij zich glimlachend terugvoorstellen als usability expert, graphic user interface designer, information architect, interaction designer, frontend developer, art director of webmanager.

Mag ik de titel webdesigner met een blok beton in ´t IJ slingeren omdat generalisatie, vanwege schaamte, inzake achterhaaldheid incluis zwarte mee-eters? Ik wil ook frontend information art interface expert op mijn visitekaartje hebben staan! Zucht…

En ik mijmer verder over mooie beroepsnamen en ingekaderde functieomschrijvingen. Hoog tijd om eens aan de slag te gaan met wat grafisch ontwerp, interactie ontwerp, HTML5 templates, CSS3, PHP, jQuery, Usability richtlijnen, informatie architectuur, de laatste kleurtrends, Social Media updates, webteksten redigeren, Google marketing, SEO, SEA, SEM, typografie, webstrategie, doelgroepen bepalen, project management en daarna nog een uurtje web management…

Huh?

Trots of niet

Superhero Urban Art - Courtesey of zigazou76 on Flickr

Doe ik dit allemaal als webdesigner? Eigenlijk wel een lijst om fier op te zijn! Ik voel me minder somber, geraak langzaam uit een depressie en zonnestralen verlichten het eens zo donkere dal waar ik nooit uit dacht te komen. “Bebrilde puisterige zolderbewoners: EAT THAT!”

De volgende keer dat één of andere zus-specialist of zo-goeroe zichzelf voorstelt, recht ik mijn rug, steek ik mijn kin vooruit en zeg ik vol trots: “Hi, ik ben webdesigner…”.

Over de auteur

Edgar Leijs
Edgar Leijs is een ervaren webdesigner en vaste redacteur van Heeftstijl. Woont in de hoofdstad en runt vanaf elke plek met WiFi een kleine internet design boutique: Turnyourhead360. http://www.turnyourhead360.nl
 • Redmar Kerkhoff

  > Nee, geen beroepsvereniging en geen gestandaardiseerde functieomschrijvingen.

  Vult fronteers.nl dat gat niet? Hun doel (van de site): "De doelstelling van Fronteers is de professionalisering van het beroep front-end web development. Daarbij streven wij naar erkenning, verbetering en ondersteuning van de (positie van) Nederlandstalige front-end webontwikkelaars."

  Ik zie een front-end webontwikkelaar of kortweg 'front-ender' als wat je beschrijft zelf te zijn.
  Dan is het weer de vraag wat het verschil is tussen een front-ender en een webdesigner. :)

  • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

   Kan jij het verschil formuleren? Ben benieuwd!

   • Redmar Kerkhoff

    Ik denk dat er nauwelijks verschil is maar dat hangt af wat je definitie is van een webdesigner. In jouw definitie zoals beschreven in de column hierboven bestaat er denk ik geen verschil tussen beide termen. Behalve dat webdesign besmet is met het 'dat kan mijn neefje van 12 op de zolder ook' syndroom. Enige (onwetenschappelijke) ondersteuning hiervoor kan je vinden op de vele vacature sites op het web.

    Als je door vacature sites browsed op de term front-ender en webdesigner krijg je bij beide termen uiteindelijk dezelfde oproep qua skillset. Toch zie je wel (zeer minimaal) verschil in de vacatures bij webdesigner dat de term soms (intuitief?) gezien wordt als een 'web' 'designer'. Oftewel iemand die meer grafisch design doet dan scripting/coding. Misschien is dat wel de reden voor het ontstaan van de naam 'front-ender'?

 • http://www.heeftstijl.nl Milan

  Voor mij is een webdesigner vooral een designer en een front-ender een ontwikkelaar (html, css, JavaScript, flash). Zelf noem ik mijzelf in ieder geval geen front-ender. Maar goed, er zijn natuurlijk ook mensen die zichtzelf front-ender noemen en geweldig kunnen vormgeven. Wie heeft hier nog meer een mening over?

 • edwin

  De functies webdesigner en frontender lopen wat door elkaar heen. Er zijn wel verschillen aan te wijzen.

  Over het algemeen is een webdesigner een vormgever, hij/zij ontwerpt de site in html en css en past eventueel wat javascript toe.

  De frontender is veel technischer en programmeert meestal ook. Hij/zij krijgt de vormgeving aangeleverd, bijvoorbeeld als psd-bestand en maakt daar een html/css-pagina van, vaak voorzien van javascript, soms ook zelfgeschreven javascript.

  Kortgezegd: de webdesigner zorgt dat de site er mooi uitziet en de frontender dat de site technisch goed werkt.

  • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

   Hoe noem je iemand die beide doet? :)

   • Milan

    't is maar hoe je het wilt noemen, maar met de strekking van Edwin's verhaal ben ik wel eens. Ik noem mijzelf eerder een (web)designer dan een front-end ontwikkelaar. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe het binnen het bedrijf waar je werkt wordt genoemd. Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die HTML-en en zichzelf User Experience Designer noemen 😉

    Polletje waard lijkt mij (gebruiken we die functionaliteit ook eens):

    [polldaddy 4239882 http://answers.polldaddy.com/poll/4239882/ polldaddy]

   • http://www.wedesigner.nl/ Thomas

    All-rounder 😀

   • http://twitter.com/iliasjohri @iliasjohri

    Front-end web deviner

 • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

  Het zou wel goed zijn om net zoals in andere branches duidelijke functies met bijbehorende functieomschrijvingen te formuleren. Ik zie het als een stap naar verdere professionalisatie en bescherming van deze tak van sport. Alle bovengenoemde reacties laten blijken dat er geen duidelijkheid bestaat over de functie 'webdesigner'. Oja, wat is het verschil tussen een 'frontend designer' en een 'frontend ontwikkelaar'???

 • http://zmuller.nl Muller

  Eigenlijk is "webdesigner" een achterhaalde web 1.0-term. Tegenwoordig zijn er meerdere typen designers die allen een eigen invalshoek en specialiteit hebben. Designers vanuit creatief oogpunt heten meestal "visual designer", "graphic designer" of "experience designer". Designers die ontwerpen vanuit de gebruiker bijvoorbeeld "user experience designer", "interaction designer" of "GUI designer".

 • http://www.nunda-interaction.nl Jai Nunda

  Ik zie een front-end developer als iemand die zich met name bezighoudt HTML/CSS /Javascript (evt Flash, Silverlight). In veel gevallen wordt er ook verwacht dat hij/zij (basis) kennis heeft van een of meerdere programmeertalen, usability, photoshop. Een webdesigner is met name bezig met de grafisch vormgeving van een website, maar dan is kennis van interaction design / user experience wel een vereiste.

  Het blijft lastig, omdat een medewerker meerdere petten op kan hebben afhankelijk van het soort project en de capaciteit. In mijn geval (interaction designer) ben ik soms een paar maanden die hard aan het front-enden en dan weer flink aan het wireframen of prototypen.

 • http://www.lindavaneker.nl Linda

  ach jongens, doe toch gewoon. wat maakt het allemaal uit.
  Al meer dan 12 jaar bouw en ontwerp ik websites, zonder dat ik puisten heb, zonder dag ik een zolderkamer heb en ja ook nog ben ik een vrouw en oooook nog een niet zo'n jonge…..
  Altijd een fijn bedrijf gehad met leuke klant en het gaat er gewoon om dat je doet wat je zegt en zegt wat je doet. Moelijker kan ik het niet maken. Maar misschien is dat zo omdat ik uit het oosten kom. Eerlijke handel is de beste handel.

 • http://www.peardesigns.nl Peardesigns

  Ik denk dat je kan beginnen als iemand in een donkere kamer en kan uitgroeien tot een groot bedrijf. Zelf ben ik Business Analyst geweest bij een gerenomeerd bedrijf, mijn hobby was alleen te leuk om er geen werk van te maken. Als je echt gedreven met je vak bezig bent kan je van alles een vak maken. Tegenwoordig ben ik vooral bezig met SEO maar ben nog steeds apps aan het ontwikkelen in Actionscript 3. Dit voor desktop, mobiel of internet. Waaronder een OS dus wie zegt dat Flash zijn beste tijd heeft gehad is niet goed wijs. Met hardware ondersteuning kan je maken wat je wil!

 • http://www.obstipatie-info.nl ir. Rien Vervoort

  Hallo,

  Deels mee eens. Webdesigners horen meer naar de klant te luisteren en te kijken of ze het resultaat kunnen verbeteren. Dus kijken wat Google op prijs stelt om hoger in de ranking van Google te komen.

 • Milan

  Het is natuurlijk een pre als een webdesigner verstand heeft van zoekmachine optimalisatie, maar wat mij betreft moet een designer zich vooral richten op gebruikers- en businessdoelstellingen. Marketeers zorgen er vervolgens voor dat er voldoende verkeer gegenereerd wordt.