WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_4174_0.MYI' (Errcode: 13)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_4174_0.MYI' (Errcode: 13)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON tt.term_id = t.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (3091) ORDER BY t.name ASC

De terreur van Rich Media sites - Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine

De terreur van Rich Media sites

30 maart 2010 om 11:30

Rich Media Ahead: De terreur van Rich Media sitesJe kent het wel: het is nog vroeg, je bent net op kantoor en je probeert wakker te worden met een koffie of kopje thee. Of je hebt net een deadline gehaald en je hebt even een moment van rust achter je bureau.

Ondertussen ben je wat aan het surfen, en kom je allerlei interessante links tegen op Twitter, in je RSS reader of op een blog. Omdat je meerdere links wilt bekijken klik je niet rechtstreeks op de links, maar open je deze in een nieuwe tab of een nieuw venster van je browser. Terwijl je nog een slok van je koffie neemt dwalen je gedachten af naar het komende weekend, en wat je gaat doen.

De irritatie

Uit het niets wordt je echter uit je mijmeringen weggerukt, en wordt de serene rust verstoord door snoeiharde muziek uit je boxen, gecombineerd met irritante geluiden. Je collega’s kijken je direct geïrriteerd aan, terwijl je boxen zoveel geweld niet aankunnen en het geluid al beginnen te vervormen. De gitaarsolo uit het nummer van de Dire Straits die je net aan het beluisteren was is verworden tot een herinnering, en zo snel als je kunt draai je het volume naar beneden. Jammer dat je daarbij je koffie te hard neerzet, en deze over je toetsenbord en je nieuwe kleren gutst…

Terwijl de rust langzaam weerkeert, je hartslag nog met gemak de 200 slagen per minuut haalt en de piep in je oren bijna vertrouwd begint te worden vraag je je af wat er zojuist in hemelsnaam gebeurde. Ben je het slachtoffer geworden van een terreuraanslag? Hebben je collega’s een onaangename practical joke met je uitgehaald? Of ben je betrokken geraakt in één of ander bizar wetenschappelijk experiment?

Het besef

Dan begint het je langzaam te dagen. Je hebt per ongeluk een Rich Media site geopend. Zo’n site waarbij onder het mom van ‘user experience’, ‘rijkere beleving’ of ‘branding’ geluid wordt gebruikt. Nou, een beleving is het zeker. Goodbye goed humeur, hello irritatie. Terwijl je tussen alle tabs en vensters die je geopend hebt de boosdoener probeert te vinden, bedenk je wat je allemaal met de makers van de site wilt doen. En dat is niet aangenaam…

De oplossing

Om toekomstige hartpatiënten te voorkomen stel ik voor om links naar een dergelijke site van een indicatie te voorzien: RMA (Rich Media Ahead). Als dit net zo ingeburgerd raakt als het ‘NSFW’ (Not Suitable For Work) kunnen we de strijd tegen deze ongevraagde terreur winnen!

Over de auteur

Ivo Bosma
Ivo werkt als interactie ontwerper en usability expert bij Concept7. http://www.ivobosma.nl/
http://www.concept7.nl
 • http://www.edgarleijs.nl Edgar Leijs

  Wie voelt zich geroepen om 2 keurmerken te ontwerpen?

 • Pingback: Tweets die vermelden De terreur van Rich Media sites | Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine -- Topsy.com()

 • http://interactivestudios.blogspot.com Paul S

  Hebben de meeste mensen niet een koptelefoon op? De enige reden dat ik een koptelefoon heb is om m'n eigen muziek te luisteren of om wat dingen op Youtube te kijken. Dat scheelt in ieder geval irritatie bij je collega's.

  Helaas wordt het probleem voor jezelf erger. De muziek van die websites komt dan nog directer je oor in. Het is jammer dat je in het volumebeheer van windows niet een aparte slider hebt voor "Geluid via browser". Die wat lager zetten dan de rest.

  • Roland

   In Windows7 kan dit wel 😉 Je kunt per programma het geluidsniveau bepalen.

 • http://intensedebate.com/people/rutgerg Rutger

  Ha goed initiatief 😉 Ik zal er aan denken de volgende keer.

 • http://www.ivobosma.nl Ivo Bosma

  @Edgar: goed initiatief, ik ben benieuwd of iemand het op gaat pakken.

  @Paul S: Dat zal afhangen van je werksituatie: ik zie het verschillend bij klanten en bij collega's. Maar neemt niet weg dat jij als gebruiker met de overlast zit.

  @Rutger: dat is de instelling: spread the word 😉

 • http://www.rumblingskies.com erik van nieuwburg

  NSFW is een duidelijk, ondubbelzinnig begrip. RMA niet. Zal't ook niet worden.

  Audio op websites zuigt gewoon. Straf ze maar af door die website direct weer te sluiten. Dan zal het eerder verdwijnen dan dat je het in de link aangeeft.

  • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

   Da's een boude uitspraak zeg. Ik durf niet te zeggen of een dergelijke term levensvatbaar is (kan mijn galzen bol niet vinden). En om nou te zeggen dat NSFW een duidelijk en ondubbelzinnig begrip is vind ik ook wat overdreven. Waarom is die term duidelijker dan RMA?

 • http://www.bitstorm.org/ Edwin Martin

  Misschien een idee om een Firefox-plugin te schrijven die het tabje verandert als er media op de pagina voorkomt. Overigens kan je in Windows 7 wel per programma (ook je browser) het volume instellen.

  • http://interactivestudios.blogspot.com Paul S

   Da's dan weer een punt voor Windows 7, binnenkort toch maar switchen. Media op zich is het probleem niet, hard geluid wel. Kan FireFox checken op volume?

   • http://intensedebate.com/people/heeftstijl heeftstijl

    Ik werk op een Mac en heb een tijdje Windows 7 gedraaid. Top OS! Werk nu wel weer op OSX omdat ik het er allemaal net iets gelikter uit vindt zien en het toch wel prettig werkt.

   • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

    Ik werk op een Mac en heb een tijdje Windows 7 gedraaid. Top OS! Werk nu wel weer op OSX omdat ik het er allemaal net iets gelikter uit vindt zien en het toch wel prettig werkt.

 • FrankO

  Wie vertelt Ordina dat het tijd is het geluid op haar website default uit te zetten?

 • http://Www.ivobosma.nl Ivo bosma

  Hallo Frank,

  Ik had deze link al eerder verwacht 😉 Persoonlijk vind ik het ook een ergernis en hoop ik dat de site aangepast gaat worden. Helaas hebben wij geen inspraak in de site gehad, want het kan de user experience sterk negatief beïnvloeden.