WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_4174_0.MYI' (Errcode: 13)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_4174_0.MYI' (Errcode: 13)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON tt.term_id = t.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (2133) ORDER BY t.name ASC

Expression Blend 3 + SketchFlow - Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine

Expression Blend 3 + SketchFlow

5 januari 2010 om 09:00

Expression Blend 3 + Sketchflow

Platform: Windows
Prijs: €599,- (combinatie met Expression Studio 3)

Expression Blend is een programma om Silverlight en WPF (Windows Presentation Foundation) applicaties te maken. Een groot onderdeel van het recent uitgebrachte Expression Blend 3 is SketchFlow. SketchFlow maakt het mogelijk om sketchy wireframes, composities en de flow van schermen te ontwerpen. Met behulp van states en behaviors kan je van een statisch wireframe vrij eenvoudig een interactief prototype maken.

Standaard is er een uitgebreide library van Assets (componenten zoals buttons, input velden en dropdownboxen) en Behaviors (animaties en overgangen) aanwezig in Expression Blend. Deze Assets zijn uit te breiden met eigen componenten vanuit Photoshop, Illustrator of downloads vanaf internet. Microsoft heeft een uitgebreide Expression community waar ontwerpers hun Assets en Behaviors kunnen uploaden en delen. Er kan in Expression Blend genavigeerd worden met een tree view, een sitemap en tussen tabs. Ook heeft Expression Blend naast een design view een code editor voor XAML, C# of VB. Exporteren kan alleen naar Word. Het geëxporteerde document is een goed gestructureerde weergave van alle gebruikte schermen en componenten met bijbehorende index, afbeeldingen en bijschriften.

Microsoft Expression Blend 3 + SketchFlow

Omdat Expression Blend in eerste instantie bedoeld is om Silverlight en WPF applicaties te realiseren is het mogelijk om meerdere wireframe pagina’s in één document te maken en hierdoor een prototype te maken. Dankzij component screens hoeven bepaalde onderdelen, zoals bijvoorbeeld een header en een footer maar eenmaal ontworpen te worden en geinclude te worden waar nodig. Ook bevat het mogelijkheden om voorbeelddata in te laden, animaties te realiseren en een timeline te gebruiken. Door middel van Team Foundation Server kan er samengewerkt worden aan één project.

Expression Blend biedt ook de mogelijkheid om het ontwerp te runnen. Een Silverlight applicatie wordt in een player getoond in je browser. De player biedt de mogelijkheid om opmerkingen en aantekeningen te maken die vervolgens weer ingelezen kunnen worden in de editor. De standaard componenten hebben in de player mode ook het standaard gedrag, waardoor een invulveld is in te vullen, een dropdown is open te klikken en een button of hyperlink je naar een andere pagina kan brengen.

Voordelen Expression Blend 3

Nadelen Expression Blend 3

Conclusie Expression Blend 3

Expression Blend 3 + Sketchflow is meer dan alleen een wireframing tool. Dankzij Assets, Behaviors en de player kunnen de wireframes vrij eenvoudig net wat verder worden uitgewerkt tot een werkend prototype. Hierdoor kun je in je wireframes ook de flow en de navigatie duidelijk maken voor de opdrachtgever, zodat deze een duidelijker beeld kan krijgen van de uiteindelijke website of applicatie. De feedback optie die de player biedt geeft de opdrachtgever een eenvoudig middel om heldere feedback te geven en de export functie levert een compleet document op.

Expression Blend heeft als nadeel dat het een flinke leercurve heeft. De interface is niet afgeleid van andere Microsoft pakketten en vereist enige gewenning. Wanneer je de interface éénmaal onder de knie hebt kun je met Expression Blend 3 prima wireframen en interactieve prototypes ontwikkelen. Als Microsoft wat aan de snelheid van het programma en het extreem grote geheugengebruik kan doen hebben ze hiermee een veelbelovend, maar wel duur pakket in handen.

Links Expression Blend 3

http://www.microsoft.com/netherlands/expression/try-it/ Evaluatie versie
http://expression.microsoft.com/en-us/ Microsoft Expression Community
http://www.microsoft.com/netherlands/expression/ Product site

Over de auteur

Milan van Bruggen
Milan van Bruggen is designer & WordPress specialist uit Zwolle. Samen met Gertjan de Jong runt Milan het internetbureau Pixelpillow vanuit de Mosterdfabriek in Zwolle. http://www.milanvanbruggen.nl/
http://www.pixelpillow.nl/
 • Pingback: Tweets die vermelden Expression Blend 3 + SketchFlow | Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine -- Topsy.com()

 • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

  Ik zag vorig jaar een presentatie van dit product op 'The Future Of Webdesign' in London…(toen nog niet uitgebracht) Ik was niet echt onder de indruk en stel 'heden ten dage' ook nog steeds Silverlight ter discussie. Ik ben benieuwd naar de reacties van anderen!

  600 euro voor een Wireframe tool is wel een glim… eh schaterlach waard 😀

  Wel vind ik dat Frank het product objectief behandeld, ik ben al lang bevooroordeeld!

  • http://www.ewoutwinkelman.com Ewout

   Het is niet alleen een wireframe tool. Volledige integratie met Visual Studio (ook qua code).
   Als je met WPF bezig wil heeft het echt een meerwaarde, dat wil je niet alleen in Visual Studio doen namelijk…

   Je moet je bevooroordeling even aan de kant zetten en het eens goed uitproberen :p

   • http://www.2bfrank.nl Frank de Wit

    Je hebt gelijk Ewout, zeker als de developers met Visual Studio werken heeft het zeker een meerwaarde dankzij de XAML. Maar je zal onderling een goede werkwijze moeten afspreken om het ideaal te maken.

   • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

    Begrijp me niet verkeerd hoor! Ik ben voor visuele verrijking van applicaties en voor MS developers was er nog bar weinig te halen. Ik hoop dat het toekomst heeft. Expression Blend 3 en WPF zullen zich toch nog wel moeten bewijzen….

    Goede reacties hier!

    • http://www.ewoutwinkelman.com Ewout

     WPF moet zich inderdaad nog bewijzen.
     Zelf ben ik voornamelijk bezig met WinForms, maar ik zie absoluut voordelen van WPF als het gaat om styling, animatie, etc. Maar ik zie er als een berg tegen op om er mee te beginnen, alles is weer anders…

  • http://www.2bfrank.nl Frank de Wit

   ha, bedankt @edgarleijs!
   Ik heb m’n best gedaan het product zo objectief mogelijk te behandelen 😉

 • http://twitter.com/barthilhorst @barthilhorst

  Heldere review Frank!

  Misschien dat het voor ontwerpers die alleen maar werken in VS-omgevingen wel toegevoegde waarde heeft. Bij de investering in VS kan het bedrag voor EB3 er ook wel bij.

  In andere gevallen maken enkele bekende Microsoft-kwalen en de prijs het pakket onaantrekkelijk.

  • http://twitter.com/2BFrank @2BFrank

   Dank!

   Vergeet niet dat je voor die prijs dan Expression Studio 3 krijgt met Web, Blend + SketchFlow, Design en Encoder als tegenhanger voor één van de Adobe CS.
   Met andere woorden: Microsoft lijkt een geduchte tegenstander te (willen) worden van Adobe als het gaat om webontwikkeling en in principe … ze hebben nu alle pakketten daarvoor.

   • http://www.hertje.com Hertz

    alleen Adobe is altijd netjes crossplatform.. Microsoft niet.. geen echte concurrentie dus..

 • http://www.hertje.com Hertz

  Kortom een grafisch programmatje zodat programmeurs eindelijk ook een beetje iets kunnen desingen want ja hoe moeilijk is dat nou heh.. 😉

  • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

   Misschien is het wel eens goed dat programmeurs kunnen zien dat designen helemaal nog niet zo gemakkelijk is 😉

  • http://www.ewoutwinkelman.com Ewout

   Als je je even verdiept in wat het pakket is en doet, dan zou je je comment wel herzien 😛

  • http://twitter.com/2BFrank @2BFrank

   Ik denk dat het eerder andersom is. Dat designers al vanuit het prototype, code voor de developers kunnen genereren waar de developers weer op door kunnen bouwen.

 • Cerrone

  Heeft iemand een idee of beschrijving hoe de koppeling tussen Sketchflow en MS BLEND werkt?