Fontmanagement op OS X

12 maart 2009 om 20:53

Even vooraf: Dit artikel behandelt alleen fontmanagement-software voor Mac OS X. Niet omdat we snobs zijn, maar omdat we simpelweg allemaal dagelijks op een Mac werken bij Heeftstijl.nl en dus daar het meest vanaf weten. Aangezien er meer dan genoeg webdesigners zijn die op Windows werken, binnenkort ook een overzicht van fontmanagement-applicaties voor Windows.

Fontmanagement is een beetje een esoterisch software hoekje: Alleen als je grafisch ontwerper of typograaf bent houd je je er mee bezig. Dat neemt niet weg dat er wel degelijk een markt voor goede fontmanagement-software is. Er zijn tienduizenden freelancers en designers die veel fonts efficient moeten beheren. Afhankelijk van je project moet je fonts installeren, activeren, deactiveren of verwijderen. Mac OS X heeft een ingebouwde applicatie hiervoor, genaamd Font Book. Deze is best ok voor de gewone mac gebruiker, maar als designer of typograaf wil je toch wat meer opties. Dan is een van de volgende programma’s wellicht een goed idee:

Suitcase Fusion

suitcase

Suitcase Fusion Is een van de bekendere fontmanagement programma’s. Sinds versie 2 bewaart Suitcase je fonts niet meer in een database maar in een “Font Vault”, wat veiliger is. Je kunt sets aanmaken, fonts automatisch activeren, geavanceerde previews bekijken en ook geavanceerd zoeken met “Font Sense”. Het programma kost € 65,- als upgrade en € 129,- voor een volledige versie, beide zijn downloads.

Fontagent Pro 4

fontagent

Dit programma is wat minder bekend. Toch heeft het best interessante features: Zo bezit het “Smart Activation”, gewoon auto-activation dus, je kunt uitgebreid filteren en de magicMatch functie suggereert fonts die je in de toekomst (!) kunt gebruiken bij een bepaald project. Je kunt ook fonts delen zonder gebruik van een fontserver, een omstreden techniek die ook Fontcase in huis heeft. Daarnaast kun je ook fontcollecties maken per klant of project. Fontagent Pro kost ook € 65,- als download.

Fontexplorer X Pro

fontexplorer

Fontexplorer X was gratis in de beta versie. De officiële release (Pro!) gaat je € 79,- kosten. Dan heb je wel een zeer krachtige fontmanager met ingebouwde fontstore, die kwa features te vergelijken is met iTunes. Auto-activation werkt voor zowat alle Adobe producten en Quark Express. Je kunt fontsets en smartsets aanmaken, fonts exporteren als .zip, het programma heeft Growl-support voor notificaties…De lijst met features is lang, erg lang.

Fontcase

fontcase-lg

Fontcase is de jonge hond in dit korte overzicht: Het programma is sinds januari dit jaar uit beta. Als rechtgeaarde chauvinisten zijn we er trots op dat het uit Nederland komt en het is ook nog eens de meest gelikte fontmanager van de lijst. Previews zijn schitterend, er zijn veel manieren om fonts te vergelijken en je kunt ook de individuele letters tot zeer dichtbij bekijken. Verder biedt het groepen, smart sets, tagging en kun je je fonts delen zonder een fontserver. Fontcase is de goedkoopste fontmanager, met slechts € 35,- aanschaf. Nadeel is wel dat auto-activation nog niet geimplementeerd is, maar hier wordt door de ontwikkelaar aan gewerkt.

Andere programma’s

De markt voor fontmanagement software voor OS X is redelijk druk. Naast bovengenoemde betaalde applicaties zijn er ook nog andere programma’s te krijgen, maar die zijn niet zo uitgebreid of gebruiksvriendelijk als het rijtje hierboven. Voor de volledigheid noem ik ze nog wel even:

Conclusie

Ik heb zelf aktief FontExplorer X, Suitcase en tot slot FontCase gebruikt. Suitcase vond ik een wat sloom en onhandig opgezet programma, en daarom switchte ik naar FontExplorer X, dat tot eind vorig jaar gratis was in de beta, die prima voor produktiedoeleinden was te gebruiken. De betaalde versie ging me echter een stap te ver voor de features die het programma biedt.

In januari ben ik daarom definitief geswitcht naar nieuwkomer Fontcase, met name vanwege de overzichtelijkheid en de superuitgebreide previewmogelijkheden. Aangezien ik voor webprojecten eigenlijk nauwelijks “vreemde” fonts gebruik maar hooguit een of twee huisstijlfonts tijdelijk installeer is mijn behoefte aan auto-aktivering niet zo heel groot. De preview komt me met name de laatste maanden goed van pas voor een eerste grove selectie die ik wil maken uit reeds geinstalleerde fonts voor logotypes. Als designer ben ik nogal visueel ingesteld en tja, dan gaat mn ookg naar het mooiste meisje in de klas :) Aangezien de developer van FontCase een nederlander is en goed reageert op vragen en feature-requests, heb ik er alle vertrouwen in dat dit programma kan uitgroeien tot ene volwaardige concurrent van Suitcase en FontExplorer. Geef het gewoon een beetje tijd…

Over de auteur

  • http://www.rutger-ontwerp.nl Rutger

    Hoi Pieter, dank voor je reactie. Ik zal dit weekend nog even een eindoordeel schrijven over welke fontmanager mijn EIGEN voorkeur heeft (hint: jong, slick en Nederlands! )

  • http://www.buromonster.nl tonijn
  • http://www.buromonster.nl tonijn

    Misschien ook leuk om te vermelden dat Fontcase een 100% Nederlands product is!

  • Rolf

    jammer dat het artikel van smashing het engels is…