Internet Explorer 6 moet kapot

Column
20 maart 2009 om 00:00

ie6_featureAlles gaat goed. Het leven is mooi. Lekker bezig met xhtml, css 2.1 (css3 duurt nog heeeeeel even) en in moderne browsers zoals Firefox, Safari, Opera en Chrome gaat alles als de brandweer. En dan begint het absolute GEZEIK. Ik wil iets schattigs kapotmaken. Er moet iets in de fik. De computer gaat bijna het raam uit. Dan blijkt namelijk dat ik Internet Explorer 6 moet ondersteunen…

Wat is er mis met Internet Explorer 6?

Het web is een progressief medium. In elk geval wordt vooruitgang gedreven door innovatie. Zeker op internet. Het is dus van de pot gepleurd dat hele volksstammen (vooral in Nederland!) nog werken met een webbrowser die gelanceerd werd voor de aanval op de Twin Towers in New York: 27 augustus 2001. Dit ding is bijna 8 jaar oud en wordt nog steeds wereldwijd door 1 op de 5 websurfers gebruikt.

Als ik een auto koop moet die voldoen aan allerlei milieu en veiligheidseisen. Er zijn normen en afspraken voor bijna alle zaken waar veel mensen mee gemoeid zijn. Voor het web hebben we het W3C, het WWW Consortium. Microsoft is daar gewoon lid van, net als Apple, Google en Mozilla. En toch heeft dit miljardenbedrijf kennelijk de grootste moeite om webstandaarden te ondersteunen en een progressieve, moderne browser te maken.

IE6 is gehandicapt. En z’n papa heeft ‘m bewust zo gemaakt. Ten tijde van de release was CSS 1 al 5 jaar oud. In internettijd een eeuwigheid. en NOG werd CSS 1 niet volledig ondersteund door IE6. Als designer/developer moet je allerlei hacks invoegen in je lekker cleane code om een gedateerd stuk software te ondesteunen dat bewust niet meewerkt aan een open en gestandaardiseerd internet. Het heeft duizenden bedrijven miljoenen gekost om dit te regelen. Het valt me mee dat niemand Microsoft aangeklaagd heeft wegens inkomstenderving of extra kosten die gemaakt zijn voor IE6 ondersteuning.

Transparante png’s stonden ten tijde van de introductie van IE6 in de weg van een technologie van Microsoft en worden niet ondersteund. Er is de vreemde “double margin” bug (geen 5, maar 10 pixels!) en IE6 kan alleen maar < a > elementen laten hoveren met CSS. Percentages leveren problemen op. Er zijn tientallen hacks om IE6 dingen normaal te laten weergeven. Al deze hacks zorgen weer voor ANDERE problemen en instabiliteit en extra dataverkeer. Dat is belachelijk.

Webwerkers aller landen, ontwaakt!

Veel developers en designers ondersteunen IE6 nog maar gedeeltelijk en proberen gebruikers met zachte hand te laten upgraden. Ik vind dat een stap in de goede richting maar het gaat niet ver genoeg. Er zijn zoveel goede alternatieven voor IE6: Firefox, Safari, Chrome, Opera. Er is sinds jaren eindelijk weer een browser-oorlog gaande. En deze keer draait het om features en snelheid, niet het oneerlijk uit de markt drukken van een concurrent.

Begin 21e eeuw was er al een redelijke upgrade-campagne bezig via webstandards.org: Webstandards upgrade pagina

Wat mij betreft is de tijd is rijp voor een tweede periode van verandering. Zelfs van radicale omslag bij ons, webdesigners. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. van de gemiddelde internetgebruiker kan en mag je niet verwachten dat hij of zij uit zichzelf gaat veranderen van browser. Voor veel mensen is “Internet” gelijk aan die blauwe ronde E in het startmenu. De verandering zal door ons, webdesigners en -developers, gepusht moeten worden. Wij zijn de dilletanten, de onruststokers, de virtuele bommenleggers onder het regime van browsers die niet meewerken aan een open, gestandaardiseerd en toegankelijk web.

Wij als webwerkers leven de technologische vooruitgang. We zijn early adopters, kennen de techniek en weten dat het internet zoveel meer kan zijn en zoveel mooier en beter kan werken door het gebruik van standaarden en moderne technieken. Als makers van het web moeten we zeggen “genoeg is genoeg”. Ontwikkel alleen nog met standaarden. Plaats een dikke banner op je site, alleen voor IE6 gebruikers. Stuur ze helemaal weg. Laat IE6 crashen! Spring op de barricades en werp dit regime van onderdrukking van je af, samen kunnen we – Oh wacht, ik draaf door….

Nou ja m’n punt is duidelijk. Stop met het ondersteunen van IE6 en ga je tijd aan leuke dingen besteden. Er is al een wereldwijde beweging gaande.

Anti IE6 Campagnes:
Bring down IE6
Free The Web

Stop IE6
IE6 Death March
End 6
Dear IE6 (dank je @vandijkenik)

En tot slot een fijne plugin voor je wordpress installatie: Shockingly Big IE6 Warning

Over de auteur

 • http://www.rutgersmit.com // Rutger Smit

  Helemaal mee eens!
  Ik zit hier bij een grote blauwe overheidsorganisatie waar alles(!) nog IE6 is omdat zo lekker makkelijk te beheren is. Gelukkig wel 1024*768 want 800*600 is hier nog her en der te vinden.

  Kun je in die Webdesigners Revolt! afbeelding ipv ‘ouwe zooi’ niet ‘IE6’ zetten? Kan ik hem hier uitprinten en ophangen.

 • http://babygogo.nl Eijk

  Helemaal mee eens. Voor een nieuwe webshop die ik aan het bouwen ben kijk ik heel af en toe met IE6. Dat is altijd schrikken. 2 companen sturen me dagelijks mailtjes vanaf hun werk dat ze dit niet zien, dat verkeerd staat en ga zo verder. tja: bedrijfsnetwerken en IE6… Ik ben dat helemaal beu en ga de volgende oplossing toepassen…

  Gebruikers met IE6 krijgen een aparte pagina waarop kort en bondig uitgelegd staat hoe en wat. Opties voor andere browsers en als laatste (klein lettertype, doorstreept,..) de upgrade van IE. Daarnaast een soort refer-yourself zodat je een mailtje naar jezelf kan sturen voor wanneer je achter een PC zit met een recente browser.

 • http://www.renesebastian.nl Rene Sebastian

  Het is makkelijk om te zeggen “Stop met het ondersteunen van IE6 en ga je tijd aan leuke dingen besteden”, maar probeer dat maar eens aan je klanten uit te leggen die hun site voor iedereen optimaal zichtbaar willen maken. Ik ben het zeker met je eens dat bezoekers van IE6 geattendeerd mogen worden op een verouderde browser, maar daarbij moet de website wel evengoed 100% werken.

  Overigens heb ik meer problemen met Chrome dan met IE6..,

 • http://www.renekreijveld.nl Rene Kreijveld

  Mee eens dat IE6 een belachelijk verouderd vehicel. Ik laat klanten betalen als ze IE6 ondersteuning voor hun websites willen. Maar helaas is het zo dat nog veel (grote) organisaties met verouderde Windows versies werken en daardoor gebonden zijn aan IE6. Dus soms moet je wel…

 • Oscar Rottink

  Ik kwam net deze nog tegen, weinig subtiel maar ik vind ze wel grappig: http://imod.co.za/2009/03/20/confrontational-ie6-splash-pages/ Helder zijn ze sowieso alleen hadden er misschien nog downloadopties bij gemoeten van de nieuwe safari/firefox/ie/chrome.

 • Ivo

  *Hear hear* !

 • http://www.fasterforward-interactive.nl Daniel

  Ben ‘t met je eens. Een wereldwijde update zou niet verkeerd zijn. Maar zie het maar eens voor elkaar te krijgen..

 • Menno

  JA! IE6 MOET KAPOT! KAPUT!!!!!

  Kunnen we IE6 gebruikers niet gewoon een bepaald merkteken geven? Een blauwe ‘e’ op de linkerborst ofzo? Zodat ze niet alleen online geweerd kunnen worden maar ook in winkels en kroegen en dat je ze in het openbaar uit kan lachen of zelfs een schop kan geven.

  JA! GAAF!

  En dan stoppen we ze allemaal bij elkaar in 1 wijk en zorgen we dat ze het heel naar hebben, we draaien 24 uur per dag het liedje van de hamster dance en the yuma yuma guy keihard door elkaar heen, en daarna gaan ze allemaal met de trein naar een kamp waar ze VERPLICHT moeten upgraden naar een beter browser.

  Dit lijkt me eerlijk gezegd echt de meest effiënte oplossing. Toch?

 • Tom

  Op de Fronteerswebsite staat wat code voor een mooie banner die de IE6-gebruiker attendeert op zijn antieke browser: http://fronteers.nl/blog/2009/02/wordt-noorwegen-ons-voorbeeld#reactie-816

 • http://valuedstandards.com David Hund

  Nog een site voor in je lijstje: Browser Upgrade Information http://www.browserupgrade.info

  Op deze site is de informatie-banner voor IE6 gebruikers, zoals die van Fronteers, te configureren en/of te downloaden.

 • http://www.milanvanbruggen.nl Milan

  @Tom: Handig! Misschien plakken we die ook wel in onze site.

 • http://www.in-facto.nl Martin

  Amen!

 • http://www.edgarleijs.nl Edgar Leijs

  Wat is dat toch met die systeembeheerders van grotere bedrijven. Kunnen ze niets of zijn hun bazen niet te overtuigen….. jonge jonge toch… browser uit het jaar nul….. wat heeft het mij een hoop bloed zweet en… gekost. Ik ben iig gestopt met ondersteunen.

  STOP IE6 NU!!!

  Groet!

 • Roland

  Het kan nog net vandaag, maar deze website is het niet eens met de meeste mensen: http://www.saveie6.com/

  😉

 • Ruud

  De enige die een wereldwijde update voor elkaar kan krijgen is de veroorzaker van het ‘gelazer’. Oh, wat zou het mooi zijn als Microsoft in zijn Windows update IE6 automatisch update naar IE7 of zelfs IE8 indien mogelijk, of de gebruikers op zijn minst even op de hoogte stelt van de stand van zaken.

  *droomt nog even verder*

 • http://www.ivobosma.nl Ivo Bosma

  Goed nieuws: YouTube stopt binnenkort ondersteuning voor IE6, en ook Digg heeft bekend gemaakt de browser niet langer volledig te ondersteunen. Het is een begin…

 • Henk

  IE is zowiezo rotzooi

 • http://welkeaanbieding.nl Chenine

  http://www.wijstoppenook.nl/nl/ -> zijn jullie hier dan al op ingeschreven?

  • http://intensedebate.com/people/heeftstijl heeftstijl

   Nu wel, thanks voor de tip :)

 • Pingback: Even afstand nemen van projecten - Heeftstijl.nl()