Interview met Fontcase maker Pieter Omvlee

21 april 2009 om 12:55

fontcase-lgAl eerder besteedden we op Heeftstijl.nl kort aandacht aan Fontcase, een relatief nieuw programma om lettertypen mee te beheren op de Mac. Fontcase valt op door de zeer slicke interface en de iTunes-achtige manier waarop je al je fonts beheert. Voor visueel ingestelde mensen zoals designers is het programma een verademing om te gebruiken, hoewel er wel ruimte is voor groei en verbetering. Fontcase biedt de mogelijkheid om letters tot in detail te bekijken, slicke previews te printen, groepen aan te maken, verschillende lettertypen te vergelijken en zelfs om je collectie te delen op dezelfde manier als iTunes.

Het leuke aan Fontcase is ook nog eens dat de makers uit Nederland komen. Reden om eens te gaan praten met Pieter Omvlee van Bohemian Coding, de makers van Fontcase. Pieter is 23 jaar en studeert deze zomer af als bachelor Technische Informatica in Enschede, waarna hij fulltime met Bohemian Coding aan de slag wil.

We vroegen Pieter als eerste: Waarom heb je Fontcase eigenlijk ontwikkeld?

Mijn eerste programma is DrawIt, en via dat programma ben ik in contact met Laurent Baumann gekomen. Als interface designer heeft hij veel aan DrawIt gedaan, en omdat hij wist dat ik een tweede programma wilde maken, vertelde hij mij van zijn idee voor een font manager. Ik zag het idee wel zitten en een jaar geleden zijn we begonnen met het ontwikkelen van Fontcase. Laurent was primair verantwoordelijk voor alle grafische elementen; van de individuele icons tot de interface mockups. We hebben voortdurend overlegd over alles, en de interface is meer het resultaat van ons beider werk. Het programmeren heb ik natuurlijk gedaan. Op 28 Januari 2009 hebben we versie 1.0 uitgebracht, daarvoor is het programma enige tijd in beta geweest. We zijn erg blij met de reacties die we gekregen hebben. Natuurlijk zijn er altijd mensen die meer willen, maar we zijn erg tevreden.

Wie hebben jullie als referentiekader gebruikt bij de ontwikkeling, bijvoorbeeld voor verbeteringen en features?

Laurent had zelf een heel helder idee wat hij wilde dat het programma deed, en wat het niet zou moeten doen, en dat is heel nuttig gebleken tijdens de ontwikkeling. Vooral in de beta-fase waar mensen met allerlei ideeen kwamen, en waar hij direct wist te zeggen of het er wel of niet in zou passen.

Wat onderscheidt Fontcase van andere font-beheer software voor de Mac?

De interface is denk ik het meest in het oog springende element. Fontcase is 100% voor de mac gemaakt, en dat is er denk ik wel vanaf te zien. De software heeft een heldere interface met heel veel mogelijkheden voor het vergelijken van fonts en je kan heel veel doen met metadata.

sharing_fontcaseEen van de meest opvallende features in Fontcase is het sharen van je fontlibrary. Dit lijkt me een potentieel omstreden gebeuren. Hoe sta je hier zelf tegenover? Heb je hierover gepraat met fontfoundries, ontwerpers of verkopers?

Toen Fontcase uitkwam was er wel een beetje debat over of het wel legaal was en of wij het (illegaal) uitwisselen van fonts niet teveel te makkelijk maakten. Zelf heb ik altijd gedacht dat het wel mee zou vallen, en inderdaad heb ik van geen enkele foundry klachten gehad. Welbeschouwd biedt Fontcase op dat punt weinig voordelen over fonts in je public folder zetten.

Wordt Fontcase inmiddels veel gebruikt? Heb je bijvoorbeeld gehoord van grote bureaus die het gebruiken?

Ik denk dat het ontbreken van auto-activation en een centrale Font server veel grotere bedrijven die misschien wel geinteresseerd zijn ervan weerhoudt om voor Fontcase te kiezen. Nu is dit ook niet de primaire doelgroep en ik ben de enige programmeur voor de software en het ontwikkelen van dit soort dingen kost tijd. Fontcase is eigenlijk bedoeld voor iedereen voor wie Font Book te beperkt is en de absolute top toch niet echt nodig heeft. Op het moment is het ook voornamelijk op individuele gebruikers of kleine bedrijven gericht aangezien we geen centrale font server aanbieden.

Heb je nog andere features in petto voor de toekomst? Ik zag dat gebruikers en ontwikkelaars nu ook plugins kunnen schrijven?

Plugins zijn inderdaad nieuw in versie 1.1 en ik denk dat deze feature later voor power-users belangrijk zal zijn omdat we hele speciale dingen kunnen aanbieden waar in verhouding weinig mensen geinteresseerd in zijn zonder de interface te compliceren. Wat ik voor de toekomst zeker nog van plan ben is het ondersteunen van auto-activatie. Leopard zou deze functionaliteit al moeten ondersteunen, maar die feature werkt vaker niet dan wel, en ik hoop dat Snow Leopard dit beter gaat doen zodat ik niet voor elk individueel programma plug-ins moet gaan schrijven.

Naast Fontcase heb je ook een vectorapplicatie gebouwd, DrawIt. Kun je hier wat over vertellen?

DrawIt is waar ik nog het meest enthousiast over ben. DrawIt is een vector tekenprogramma waar je bitmap effecten bovenop de vector layers kunt stapelen. Alles is non-destructive en ik ben erg enthousiast over deze aanpak. Hoewel ik weet dat het programma nog verre van perfect is ben ik erg blij met de positieve reacties die ik krijg.

Heb je tot slot nog tips voor andere ontwikkelaars die een applicatie voor OS X willen ontwikkelen?

Het is allemaal niks wereldschokkends, maar zorg bovenal dat je een programma maakt wat je zelf daadwerkelijk nodig hebt en ook gaat gebruiken. Heel vaak begin je in je eentje ergens aan te programmeren en dan is het natuurlijk essentieel dat je weet wat belangrijke features zijn, maar ook later als je je programma moet beta-testen is het weer erg belangrijk. Hoe je programma eruit ziet is ook van levensbelang en wil je echt een goed programma neerzetten, overweeg dan serieus om iemand anders voor de grafische dingen in te huren als je er zelf niet zo goed in bent. Bovenal moet het project je interesseren, een programma is immers nooit af en je zult er al met al schandalig veel tijd aan besteden!

Dank je wel Pieter, en veel succes met Bohemian Coding.

Graag gedaan, en veel succes met de website, ik vind het een heel leuk initiatief!

Maak kans op een van de VIJF licenties voor Fontcase!

Pieter stelt ons in de gelegenheid om VIJF Fontcase licenties ter waarde van 42 euro weg te geven aan u, onze lieve lezers. Wil je winnen? Volg ons op Twitter en laat hieronder een reactie met je Twitter-ID achter.

We verloten de vijf licenties onder de eerste 100 reacties!

Update:

We gaan de Fontcase licenties al deze week weggeven. Donderdag aanstaande (11 juni) om 12.00 uur worden de 5 winnaars bekend gemaakt!

Over de auteur

 • http://www.krullend.nl Anouk

  Yay! Ik zou het kunnen gebruiken daar ik net bezig ben met het design van een eigen logo voor krullend. Meer dan welkom dus :)

 • Oscar Rottink

  Zit hier nog steeds met Suitcase te werken en moet zeggen, niet altijd met evenveel plezier. Dus erg interessant zo’n initiatief van Neerlands bodem. Zou het leuk vinden als er ooit ook nog een Windows versie van kwam, ook daar moeten weleens fonts gemanaged worden.

 • http://queo.hstr.me/ Oscar P

  Ik denk dat een licentie zou krijgen al mijn fonts dus ik kan organiseren en beter werken.

 • Jim

  Fontcase is echt het beste programma voor het organiseren van mijn fonts. Als je zoveel fonts hebt als ik, is het erg makkelijk het overzicht te verliezen. Fontcase zorgt er voor dat dit niet gebeurt. Helaas is mijn beta-versie nu verlopen en hoop ik natuurlijk een licentie te winnen!

 • Jan Cornelissen

  Zeer fijn programmaatje. Met die plug-ins wordt het helemaal top!

 • SweetCharlie

  Ondertussen gebruik ik Fontcase zowat anderhalve maand erg intensief en door de loophole met de updates (na elke update krijg je 15 dagen trial ) kon ik de aankoop nog even uitstellen. Conclusie tot nu toe: doet wat ik wil, perfecte overzetting van mijn LinoType FontExplorer-groups, ziet er lekker uit.

 • Ron

  Leuk interview… Ik hou mij aanbevolen.

 • http://levifig.net Levi Figueira

  Ik wil graag een licentie! ๐Ÿ˜€

 • http://robenevy.com Rob Hoeben

  Ik wil dat programma ook wel eens proberen, lijkt me erg handig!

 • http://twitter.com/dionnu dionnu

  Het applicatie icoon alleen is al geweldig. Ken het programma nog niet, ben benieuwd wat het brengt t.o.v. de ‘oude’ traditionele font management tools.

 • http://www.evdbent.com Erikaatje

  Duidelijk het allermooiste programma wat er is om je fonts te beheren!!
  Die plugins gaan helemaal handig zijn

  Twitterd id: Erikaatje

 • Ron

  Per ongelijk mijn twitter ID vergeten en ik ben niet de enigste. ๐Ÿ˜›

  Twitter-ID: BeZaX

 • http://kevinpilasky.nl/ Kevin

  Ik kom graag in aanmerking voor dit fijne stukje software! Twitter id: krpilasky

 • http://www.thinkbright.nl Marijn

  Ziet er uit als een waardig vervanger van FontExplorer!

  Twitter: Linkable

 • http://www.krullend.nl Anouk

  en natuurlijk niet alleen omdat ik nu bezig ben met een eigen logo. Het is gewoon very handy!
  I like usable software ๐Ÿ˜€

 • Matthew

  I love fontcase! I would like to win a license.

  Twitter ID: mreako

 • http://www.joelcox.nl Joรซl Cox

  Leuk interview! Dat ‘behind the scenes’ is altijd interessant.

  ‘Bovenal moet het project je interesseren’, maar dat geldt voor alles ๐Ÿ˜‰

 • Wim_DS

  Fontcase oogt mooi ziet er heel handig uit… zo’n licentie zou ik natuurlijk wel kunnen gebruiken :-)

  Twitterid: Wim_DS

 • http://magrolino.com magrolino

  it is a really brilliant app and I use it for a couple of months already (since early beta). is a must-have on mac, not only for designers.

 • http://www.basroding.nl Bas Roding

  Kijk, dit is nou handig.

  twitter: basroding

 • http://www.daanmortier.nl Tjoekbezoer

  Nederlandse developers waar we trots op mogen zijn. Ik zou hun digitale vrucht graag op mijn harde schijf spijkeren.

  Twitter: tjoekbezoer

 • http://www.burodepeper.nl David

  Heerlijke applicatie!

  Twitter: davidvangemeren

 • Thomas Dobber

  Kijk, dit is nou handig.

  twitter: thomasdobber

 • bram

  koopt neerlandsche waar!

  twitter: tonijn

 • http://flunked.nl Elian

  Mooi! idd duidelijke meerwaarde t.o.v FontBook en niet zo resource-hogging als Linotype FontExplorerX of Suitcase…

  Twitter: flunked

 • http://www.ultimedia.be Maarten

  Prachtig stukje software :) vooral de interface lijkt echt een meerwaarde ten opzichte van huidige font managers.

  Groetjes

  twitter: Ultimedia

 • Jim

  Ik zie dat ik mijn twitter-ID vergeten ben toe te voegen:

  twitter: Geodriehoek

  Ik wil nog even benadrukken dat ik Fontcase echt prachtig vindt en het voor mij de handigste applicatie is die al mijn fonts kan organiseren!

 • Lars

  Was tijdens de betaperiode erg te spreken over Fontcase. Helaas heeft het missen van de auto-activation ervoor gezorgd dat ik na die periode geen licentie aangeschaft. Toch ziet het programma er superstrak uit en past het 100% in de Mac-omgeving. Kom dus maar op met die licentie! :-)

  Twitter: larsvanzanten

 • SweetCharlie

  Dat van dat twitter-id is pas achteraf erbij ge-edit dacht ik maar goed : bij mijn vorige post hoorde ook nog volgende id dus : sweetcharlie

 • Koen

  Ik wil wel zo’n licentie… @stronk

 • http://bjornpost.com/ Bjorn

  Laten we ook maar een gokje wagen dan.. @bjorn_post

 • http://hanspinckaers.com Hans Pinckaers

  Ik was betatester van Fontcase en het programma was toen al heel goed doordacht. Heb het helaas nog niet gekocht, maar was dit zeker van plan. De manier waarop fonts worden weergegeven op een album art achtige manier zoals in iTunes is heel inspirerend, de lettertypes gaan echt meer leven dan in andere font manage programma’s, tis zo ook erg overzichtelijk je ziet direct het karakter van het lettertype. Ook het gebruik van coreAnimation maakt het programma echt een plezier om te gebruiken!

  (btw mijn twitter-id: @hanspinckaers)

 • http://krullend.nl Anouk

  1-2-3 licentie! :)

 • Roald

  Ik was het programma ook al eerder tegengekomen en geinteresseerd! Altijd mooi om erachter te komen dat er zulke fijne software uit het eigen land komt :)

  twitter-id: roalddijkstra

 • Jan Cornelissen

  Eindelijk een deftig font beheer programma dat eruit ziet alsof Apple het zelf heeft gemaakt.

  @jancornelissen

 • http://www.drp.eu Michel

  Dit lijkt mij nou echt de uitkomst Fontcase…

  Ik sta te popelen en loop te watertanden :)

  @micheltel

 • http://ischagast.nl Ischa Gast

  Ziet er goed uit, zou het graag proberen.

  TwitterID = IschaGast

 • Koen

  Kom maar op!

 • http://www.jeffsimons.com Jeff Simons

  Doe mij maar een Fontcase licentie!

  twittername = @jeffsimons

 • http://www.krullend.nl Anouk

  Stapt over van PC naar MAC en is into een Fontcase licentie!
  Kan ik het meteen testen :)

 • Bas H

  Klinkt goed, zo’n licentie. Leuk interview ook!
  twitter-id = bashin

 • http://www.mondayrunner.com Tim van den Bosch

  Ben benieuwd! @mondayrunner

 • http://site.vanjasper.com Jasper

  Ziet er goed uit!
  twitter-id: Repsaj_Nav

 • Bert Vanderveen

  Bij deze wil ik Pieter feliciteren met het winnen van een Apple Design Award.

  http://www.macworld.com/article/141078/2009/06/apple_design_awards.html

  Daar gaat het hollandse hart wel een beetje van gloeienโ€ฆ

 • Pingback: Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine » Winnaars 5 Fontcase licenties bekend!()