Justinmind Prototyper review

24 maart 2011 om 15:03

Justinmind prototyper Update: de actie is afgelopen en Ilias Johri en Ronald Lokers zijn de gelukkige winnaars van de licenties van Justinmind Prototyper. Gefeliciteerd!

Originele artikel:

In dit artikel reviewen we het wireframe- en prototypepakket “Justinmind Prototyper”. Justinmind heeft Heeftstijl gevraagd het pakket te reviewen: in ruil voor de review ontvangen wij twee licenties ter waarde van € 350 euro per stuk.

Omdat Heeftstijl een onafhankelijk webmagazine is en we objectief schrijven, houden we de licenties natuurlijk niet zelf, maar geven wij er twee weg. Lees dus snel verder en maak kans op één van de twee gratis licenties!

Hoe hebben we getest?

Om zo objectief mogelijk te kunnen reviewen hebben we dezelfde aanpak gebruikt zoals bij onze eerdere review van wireframepakketten.

We hebben dezelfde onderzoeksvragen gebruikt, en kort samengevat hebben we naar de onderstaande punten gekeken hebben:

Voor deze review hebben we versie 4.1 getest.

Justinmind

Justinmind is zowel voor Windows als Mac geschikt, en de licentieprijs is $ 495 dollar (€ 350 euro). Deze licentie blijft altijd geldig, en je hebt een jaar lang recht op support van Justinmind. Na dat jaar betaal je indien je updates, support of een nieuwere versie wil downloaden. Voor support kun je ook (gratis) bij de gebruikerscommunity terecht.

Het pakket heeft twee hoofddoelen:

On-line samenwerking valt uiteen in:

(Interactieve) prototypes

De basis van het programma bestaat uit de (interactieve) prototypemogelijkheden. De werking van het pakket is redelijk eenvoudig te leren: je kunt componenten op het canvas slepen, en bijbehorende waardes en eigenschappen aangeven. Ook kun je masters en templates gebruiken.

Justinmind userinterface

Een screenshot van de userinterface

Justinmind heeft standaard verschillende componenten in de library, waar je je ontwerp mee kunt opzetten. De library is standaard niet heel uitgebreid, maar je kunt de library uitbreiden. Een minpuntje is dat de library al snel minder overzichtelijk wordt als je verschillende widgets importeert.

Overzicht van je widgets

Een ander punt is dat je bij sommige elementen niet standaard een tekst kunt typen. Als je bijvoorbeeld een afbeelding toevoegt en hier een tekst aan wilt meegeven (bijvoorbeeld ‘Productfoto’), dan zul je een tekstvak over de afbeelding moeten plaatsen. Wat ook ontbreekt is een duidelijk overzicht van shortcuts: deze staan niet in de menu’s (een uitzondering daargelaten), en ook on-line lijkt hier geen overzicht van te zijn.

Sommige opties zijn wel weer erg handig: het automatisch uitlijnen en tonen van de afmetingen als je een item selecteert.

Tip: standaard wordt de toolbar niet getoond, deze kun je aanzetten via ‘View’ > ‘Show toolbar’. Hiermee kun je sneller veelgebruikte acties uitvoeren.

Je prototype interactief maken

Het interactief maken van je prototypes is één van de troeven van Justinmind. Je kunt met conditionele statements je prototype snel verrijken. Op de site van Justinmind staan een aantal voorbeelden, zoals bijvoorbeeld deze interactieve iPhone app.

Afgezet tegen Axure zijn de interactieve prototype mogelijkheden er zeker, alleen zou dit onderdeel overzichtelijker kunnen. Een erg mooie feature is dynamic data lists, waarmee je data simulatie binnen handbereik hebt. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig echte artikelen simuleren, zonder dat je hoeft te programmeren! Bekijk de video als je hierin geïnteresseerd bent.   Overigens zijn er meer mogelijkheden: echte data in formulieren inladen, datasimulatie etc.

On-line samenwerken

Feedback verzamelen

Je kunt je ontwerpen on-line delen, zodat collega’s/teamleden/klanten feedback kunnen geven. Hiervoor moet je wel een Usernote account aan te maken. Usernote is momenteel in beta en gratis.

Na registratie kun je vervolgens ontwerpen delen en personen uitnodigen om te testen. Zij kunnen via comments feedback geven op pagina’s of elementen, eventueel zelfs met bijlagen. Als ontwerper heb je de keus om de comments on-line in te zien, maar je kunt ze ook downloaden en importeren in je prototype.

Usernote

Feedback geven met Usernote

Bij het delen van je ontwerp kun je kiezen uit de optie ‘Publish online’ (on-line delen via Justinmind Usernote) of ‘Export to HTML’ (een lokale HTML versie). Via de optie ‘Reports’ kun je specificaties exporteren: hierbij wordt een Word document gegenereerd met alle specificaties en screenshots van de pagina’s.

Zelf exporteer ik regelmatig ontwerpen naar PDF, iets wat met Justinmind niet lijkt te kunnen. Ook het exporteren naar losse afbeeldingen van alle pagina’s wil niet, omdat Justinmind deze opties alleen per pagina aanbiedt en niet voor het gehele document.

Gebruikerstests

Een interessante optie is het kunnen testen van je prototypes met verschillende services (oa keynote, userzoom, clicktale, UsabilityTest.com en Google analytics). Per service verschillen de opties. Hiermee kun je gebruikerstests eenvoudig integreren bij je ontwerp.

Overige informatie

Justinmind biedt op haar site een aantal extra’s. Je kunt er videotutorials bekijken om snel te kunnen werken met Justinmind, of meer informatie over een specifiek onderwerp te bekijken. Daarnaast kun je widgets downloaden die je kunt gebruiken voor het ontwerpen. De keus varieert van mobile-, web- tot desktop applicaties. Ook is er een usercommunity waar je vragen kunt stellen of ideëen kunt delen.

Conclusie

Justinmind is een pakket met potentie: rijke interactie (waaronder datasimulatie!), on-line feedback mogelijkheden en integratie van gebruikerstests.

Justinmind heeft echter nog wel wat ruwe randjes: de userinterface is niet altijd even gebruiksvriendelijk en/of intuïtief. Zo moet je bijvoorbeeld voor enkele veelgebruikte features relatief veel klikken, zijn panels niet te verslepen (wel in grootte aan te passen) en is de werking niet overal hetzelfde. Ook bij het feedback verzamelen en het beheren van je prototypes die je on-line deelt kan dit op punten verbeterd worden. Ook de exportmogelijkheden zijn iets beperkter dan bijvoorbeeld Axure.

Is Justinmind geschikt voor mij?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij je keuze voor een wireframe/prototypepakket: wat wil ik bereiken, en welke eisen en wensen stel ik daarom aan het pakket? Als je dit voor jezelf helder hebt kun je het pakket uitzoeken dat bij je past. Wat dat betreft is Justinmind voor jouw wensen misschien wel de beste keuze!

Win een gratis licentie!

Om Justinmind uit te proberen kun je gratis een trialversie downloaden (30 dagen geldig).

Als je daarna overtuigd bent dat Justinmind bij jouw wensen past, kun je bij Heeftstijl een gratis licentie winnen ter waarde van 350 euro. Laat een comment achter en vertel ons waarom juist jíj Justinmind Prototype goed kan gebruiken. Wij geven in totaal twee licenties weg.

De Justinmind actie loopt tot en met zondag 3 april 2011. De winnaars worden dan maandag 4 april om 12:00 via Twitter bekendgemaakt.

Over de auteur

Ivo Bosma
Ivo werkt als interactie ontwerper en usability expert bij Concept7. http://www.ivobosma.nl/
http://www.concept7.nl
 • http://www.innokoda.nl Davey

  Niet zo lang geleden zijn we ons eigen bedrijf gestart. Om zo dicht mogelijk bij de klant te blijven is het handig een applicatie bij de hand te hebben die kan presenteren wat je in gedachten hebt.

  Door een beperkt budget en geen verlangen naar overbodige functies is Adobe Fireworks geen optie. Justinmind zou hier goed van pas komen, eenvoudig ontwerpen maken voor meerdere platforms met een eenvoudige drag & drop interface. Tevens wordt het door ons gebruikte 960 grid system ondersteund d.m.v. een plugin.

  Ik hoop dat we binnenkort onze klanten kunnen verrassen met een interactief ontwerp gemaakt met Justinmind!

 • http://www.mediact.nl Michel Tel

  Ik ben Justinmind Prototyper nu een paar avonden aan het testen. Tot nu toe ervaar ik het pakket als zeer gebruiksvriendelijk en compleet. Met name de sketch elementen vind ik een grote toevoeging.

  Het enige minpunt is dat het aantal elementen vrij beperkt is. Wellicht doet een update wonderen.

  Groeten,

  Michel Tel

 • http://twitter.com/iliasjohri @iliasjohri

  Na ervaringen met Balsamiq en gomockingbird.com (beide te simplistisch) ben ik de voorbije weken op zoek gegaan naar het ultieme protyping tool.
  Na veel reviews lezen heb ik mijn keze beperkt tot de volgende 3 tools:
  – Fireworks
  – Justinmind
  – Axure

  Mijn voorkeur gaat naar een tool een raszuivere prototyping tool zoals Justinmind of Axure maar gezien ik reeds over Fireworks beschikte kon ik niet anders dan deze een kans te geven.
  FW slaagt er ook goed in (masters, symbols etc..) maar ik mis toch enkele handige functies zoals timed actions, notes, online samenwerken etc.

  Eerst volgende testobject is dus Justinmind en daarna Axure.
  Met een gratis versie van Justinmind wordt Axure testen natuurlijk overbodig 😉

 • http://h2omedia.nl Ronald Lokers

  Met Justinmind prototyper weet ik zeker dat ik mijn klanten beter van dienst kan zijn. Op dit moment zijn ze namelijk heel erg afhankelijk van de "praatjes" die je ze geeft en pas bij het eindresultaat zien zij (en ook ik) of we elkaar goed begrepen hebben. Met een tool als Justininmind prototyper is het voor het echte bouwen al mogelijk om duidelijk te krijgen of de gewenste werking van de site ook bereikt gaat worden, of dat er alsnog iets in de procedure aangepast moet worden. Daarnaast is het natuurlijk ook een handige tool bij het maken van inschattingen, je kunt namelijk veel beter de situatie schetsen zoals het eindresultaat moet worden.

  Wat me tijdens het testen ook opviel is dat de tool ook heel goed in te zetten is om bestaande sites te verbeteren. Dit maakt het natuurlijk heel makkelijk om suggesties voor aanpassingen naar klanten te doen met een zo duidelijk mogelijk voorbeeld. Zonder een tool als deze zou ik het met screenshots, verwijzingen naar andere sites of zelfs het al bouwen van de suggestie moeten doen.

  Als ik een van de licenties voor Justinmind prototyper win zal ik daar dan mijn klanten ook zeer blij mee kunnen maken, het is hierdoor namelijk veel makkelijker om resultaatgericht te werken!