Klompen, tulpen, kaas en webdesign?

13 januari 2010 om 08:00

Dutch Icons Droog Design en Doutzen Kroes

Aap Noot Marlies, Victor, Rolf, Doutzen, Gerrit, Droog, Koolhaas, Egeraat… Om een paar iconen te noemen in Dutch Fashion, Dutch Architecture en Dutch Design…

Hebben de ‘Hollandsche’ webdesigners internationaal eigenlijk ook zoveel aanzien en respect? Heeft deze gemeenschap zijn sporen reeds mondiaal verdiend of staan we nog altijd diep in onze kinderschoentjes?

Als je in Google zoekt op ‘webdesign’ kom je goed bedrogen uit! Oubolligheid en saaiheid ten troef. Nee, dat is in geen geval een visitekaartje naar onze toekomstige klanten toe. Nederland heeft een naam hoog te houden in de grafische wereld, maar doet dat kennelijk niet in de web industrie. Of toch wel?

Een gekleurde discussie over Dutch Webdesign

Het wordt tijd om een aantal creatieve webdesigners en bureau’s op te trommelen en naar hun mening te vragen. Ik stel je voor aan het volgende bonte gezelschap:

We doen even alsof we ontspannen bij elkaar in een inspirerende ruimte zitten en proberen er achter te komen of de term Dutch Webdesign gerechtvaardigd is en iets is om trots op te zijn. Een virtuele discussie.

Zijn er specifieke kenmerken te noemen die als ‘Nederlandsch’ getypeerd kunnen worden?

Typography

Erik van Nieuwburg: “Er zijn zeer kenmerkende Nederlandse stromingen in architectuur, fotografie en grafisch design, maar op het gebied van webdesign zie ik niet een ‘typisch’ Nederlandse identiteit. Misschien dat dit te maken heeft met het internationale karakter van het web.”

Maarten Kleyne: “Ik denk ook niet dat je daar een pinnetje doorheen kunt prikken, zo van: dat is nou puur Hollands webdesign en dat hangen we dan op het prikbord naast onze klompen, tulpen, kaas en andere zaken.”

Harald Dunnink: “Een bepaalde duidelijkheid en soberheid kenmerkt de Nederlandse ontwerpen, gecombineerd met duidelijke kleurvlakken. Zelf probeer ik de klassieke opvatting over de creativiteit, esthetiek en helderheid van Dutch Design naar het digitale domein te brengen.”

Rolf Coppens vult aan: “Eenvoud en werken vanuit een concept zie je ook terug in webdesign.”

Erik van Nieuwburg: “Nederlandse Flash producties zijn wel iets functioneler en minder rijk aan animaties dan veel Angelsaksisch werk.”

Rogier Strobbe: “Als ik dan toch 1 element mag noemen waar Nederlanders al heel lang om bekend staan, dan is het toch wel typografie. We hebben een paar van de beste typografen in de wereld. Denk aan Gerard Unger, Martin Majoor en Jos Buivenga. Nou heeft het web natuurlijk nooit echt bekend gestaan om z’n rijke typografie, maar laten we hopen dat @font-face en initiatieven zoals Typekit een grote vlucht gaan nemen de komende jaren.”

Woud Hobbelink: “Ik vind webdesign uit Amerika hetzelfde als uit Nederland. Dus iets kenmerkends Nederlands kan ik niet verzinnen. Soms lijkt het wel alsof Nederlandse webdesigners niet durven te experimenteren. Het is veelal wat stijfjes.”

Rose Calis, de enige dame in dit gezelschap, voegt er aan toe: “De grote webdesign bureaus bepalen nog altijd de markt dus ook de vorm. Juist freelancers besteden veel tijd aan de laatste trends. Dit zie je vaak terug in het design. Ik vind dat Nederland een beetje achter loopt.”

Christian Annyas knikt instemmend: “Het is niet of nauwelijks vernieuwend. Een paar uitzonderingen daargelaten.”

Jens Kanis: “Je ziet ook dat we nog iets te formeel zijn tegen onze klanten, terwijl veel Amerikaanse bedrijven voor de informele aanpak kiezen. Kijk naar bedrijven zoals Google en Apple. Ze praten op een hele andere manier tegen de consument dan wij.”

Michel Branco is positief gestemd en overdenkt: “Dutch Design typeert zich als ‘onconventioneel’ en dus niet mainstream. Wellicht dat dit direct vertaald zou kunnen worden naar Nederlands webdesign: onconventioneel webdesign.”

Is er een Nederlandse webdesign community ?

Community Volendam

Wimer Hazenberg: “Er is wel een Nederlands designwereldje denk ik. Of wij ons ermee kunnen identificeren is de vraag. Niet met de oude Lost Boys garde in elk geval.”

Jens Kanis: “Dit hangt af van elk persoon. Zelf opereer ik wel in een Nederlands webdesign wereldje, maar voornamelijk richt ik me op het internationale vlak.”

Mattijs Bliek: “Ja dit is er, maar je moet er wel even naar zoeken. Mijn ervaring is dat het vooral in Amsterdam te vinden is, wat toch wel een beetje het creatieve centrum van Nederland lijkt. Ik merk wel dat het goed is om andere ontwerpers in je omgeving te hebben die je uitdagen en inspireren.”

Erik Leutscher: “Webdesign is een internet vak, dat betekent dus dat alles wat je nodig hebt om tot een succesvol webdesigner te komen op het internet te vinden is. Ik denk dus niet dat er een ‘Nederlands’ webdesign wereldje bestaat.”

Michel Branco Bio: “Wellicht dat er wel fora zijn waar een select groepje bij elkaar zit.”

Ewout van Lambalgen: “Ik heb er nog nooit iets van gemerkt. Ik werk ook eigenlijk alleen freelance en volg voornamelijk internationale sites en heb dus niet echt te maken met een plaatselijk wereldje.”

Jonno Riekwel: “Er is niet een hele grote webdesign community in Nederland. Niet dat ik weet in ieder geval. Ik mis een leuke community of organisatie die zorgt dat webdesigners meer bij elkaar komen. Zoals Fronteers het doet voor front-end developers.”

Harald Dunnink: “Ik ga bij voorkeur met mensen om die liefde voor een vak, ambitie en creativiteit hebben. Dat kan een creative developer, illustrator, kunstenaar, of ontwerper zijn, maar ook een bakker.”

Erik van Nieuwburg: “De Flash community is een echte ‘community’ waar veel samenhang in te vinden is, omdat het niet een heel erg grote groep mensen is die er fulltime zijn brood mee verdient. Ik vind het een fantastische community waar je vaak directe hulp kunt krijgen bij complexe vraagstukken. Daarnaast kun je op congressen als ‘Flash on the Beach’ en ‘Flash in the Can’ gezellig met Flash grootheden als Keith Peters of Mario Klingeman gewoon een biertje drinken en lullen over van alles en nog wat.”

Wat heb je nodig om een in het oog springend webdesigner / webdesignbureau te zijn?

Don’t design for the web, just design

Jonno Riekwel: “Er zijn zat design bedrijfjes in Nederland maar je komt pas echt goed naar voren als je transparant bent en leuke dingen doet. Bijvoorbeeld een twitter account aanmaken en af en toe iets leuks organiseren. Zoals Mangrove een avond organiseerde om Objectified te kijken. Dat moeten er meer doen.”

Jens Kanis: “Het kan moeilijk zijn om een plekje te veroveren in de Nederlandse designbranche, maar het is zeker mogelijk. Investeer tijd in goede en heldere communicatie met klanten, uiteindelijk verdient dit zich dubbel en dwars terug. Wees eerlijk tegen je klant, ook al is het antwoord niet altijd positief.”

Rolf Coppens: “Ik denk dat je gewoon je stinkende best moet doen, goed moet kijken wat de technische ontwikkelingen en mogelijkheden zijn en proberen om iedere keer weer met iets bijzonders en origineels te komen.”

Erik van Nieuwburg: “Stel dat je een blog gaat bouwen, dan kun je kijken hoe WordPress dat doet, maar je kunt ook nadenken over wat een gebruiker precies wil doen. Een goed voorbeeld daarvan is Nalden, waar het gevestigde concept van een blog compleet op de schop is gegaan.”

Wimer Hazenberg: “Niet klakkeloos de web2.0 stijl overnemen in elk geval, maar terug naar de basis en van daaruit iets maken wat past bij een vraag. De stijltruukjes kunnen we allemaal wel. Het gaat om gedegen nadenken over een oplossing voor een bepaald vraagstuk.”

Ewout van Lambalgen: “Niet te veel kijken naar wat andere designers doen, want daardoor wordt je alleen maar beïnvloed in je eigen ontwerpen. (On)bewust ga je dan altijd dingen namaken van anderen en uiteindelijk val je daardoor totaal niet meer op.”

Matthijs Bliek: “Als ik heel eerlijk ben houd ik niet zo van de term webdesigner, dan beperk je jezelf al bij voorbaat. Een mooi voorbeeld is het artikel van Mike Kus op 24 Ways, waarin hij webdesigners oproept om gewoon te designen en niet de hele tijd aan het web te denken. Waar ik mezelf erg aan kan storen zijn bureaus of designers die in hokjes denken en waarbij elke site een standaard template lijkt. Doe iets geks!”

Christian Annyas: “90% van alle ontwerpers in Nederland zijn typische huis-tuin-en-keuken-ontwerpers. De wereld van webdesign bestaat voornamelijk uit herkauwers van beproefde recepten.”

Rose Calis, ze is net begonnen met freelancen: “Zet eerst alles op een rijtje voordat je officieel als freelancer begint. Een mooi en goed technisch gebouwde website is niet genoeg. Een klant kan afhaken op een slecht opgestelde offerte of briefing vol met technische woorden waar een leek niets van snapt. Wees uniek en verfrissend, en vooral, blijf onderzoeken. Je bent immers nooit uitgeleerd.”

Woud Hobbelink wil het eigenlijk uitschreeuwen: “Experimenteren, freaken met je Photoshop / Illustrator document en gaan met die banaan!”

Erik Leutscher: “Om jezelf eruit te laten springen moet je af en toe durven regels te overtreden. Het kan zijn dat je dan een keer volledig op je bek gaat, maar daar leer je weer van.”

Harald Dunnink is hier kort over: “Talent, de wil om hard te werken, een gezonde ontevredenheid en een computer.”

Maarten Kleyne: “Creatief en uniek zijn hoeft niet per definitie iets met ontwerp te maken te hebben, natuurlijk is dat het gezicht maar onder water worden er ook een hoop dingen uitgespookt. Die innovatieve oplossingen kunnen unieker zijn dan het ontwerp zelf.”

Matthijs Bliek sluit af met de wijze woorden: “Als je op wilt vallen doe je er ook goed aan je bezig te houden met ‘nieuwe’ technieken zoals html5 en css3.”

‘The State Of Dutch Webdesign’ Een showcase

Postmachina

http://www.postmachina.com/

Frish

http://frish.nl/

Both

http://www.bothdesignandmedia.com/

Jens Kanis

http://jenskanis.nl/

Sjoerd Dijkstra

http://www.sjoerddijkstra.nl/

Booreiland

http://www.booreiland.nl/

Movie Title Stills Collection | Annyas

http://www.annyas.com/screenshots/

Image Creative | Creative Monkeys

http://www.imagecreative.nl/index2.php

PVDA | Mangrove

http://nu.pvda.nl/

Fabrique

http://fabrique.nl/

Toko Rose

http://www.tokorose.nl/

N8 | Grrr

http://www.n8.nl/2009/home

W139

http://w139.nl/

Nalden | Momkai

http://www.nalden.net/

Doelstelling 2 | Creative Monkeys

http://www.doelstelling2.amsterdam.nl/

Adobe User Group Nederland | Momkai

http://www.adobeusergroup.nl/

Jaap Rood

http://www.jaaprood.nl/

Eldesign

http://nl.elweb.nl/

Dirk Leys

http://www.dirkleys.nl/

Designphunk

http://www.designphunk.com/

Helium Workx

http://heliumworkx.com/

De showcase is met zorg uitgezocht maar toch zijn dit soort selecties subjectief van aard. Vind je dat er nog een site echt tussen hoort? Laat het dan weten in de ‘comments’!

En, zijn er nog conclusies?

Het Nederlandse webdesign heeft individualistische trekken en los van de grote hoop gedateerde websites, timmert deze kleine gemeenschap er redelijk creatief op los. De ‘Neerlandsche’ webdesigners houden over het algemeen van een heldere vormgeving, neigen naar het minimale en werken het liefst vanuit een concept.

Gezien de grafische geschiedenis van Nederland valt er nog veel eer te behalen in het webdesign. Hopelijk brengt @font-face een versnelling in deze ontwikkeling.

Een hechte Nederlandse webdesign community is er niet omdat Nederlanders individualistisch en internationaal zijn georiënteerd. De branche is versnipperd, niet beschermd en niet goed vertegenwoordigd. Dat Heeftstijl de vaderlandse webdesign community wèl een smoel probeert te geven, kan ik beamen. Dit platform geeft mij, andere designers, front-enders en ux-ers een inzichtelijk netwerk en draagt bij aan een hogere kwaliteit van het nationale webdesign, misschien de term ‘Dutch Webdesign’ waardig.

Oja, inspiratie komt vaak uit een interessante hoek. Erwin Olaf wordt erg gewaardeerd en ook Wim T. Schippers kan rekenen op aanhang. Inspirators zijn verder Bas Ording (Apple OSX), Momkai, Delta (Boris Tellegen), wijlen Kioken Inc, Jos Buivenga, een goede bakker en de plaatselijke oliebollen tent!

Met dank aan

Maarten Kleyne, Momkai, Frish, Eldesign, Designphunk, Toko Rose, Christian Annyas, Helium Workx, Branco Creative, Iwit, Booreiland, Rumbling Skies, Grrr, Jens Kanis en Jonno Riekwel.

Over de auteur

Edgar Leijs
Edgar Leijs is een ervaren webdesigner en vaste redacteur van Heeftstijl. Woont in de hoofdstad en runt vanaf elke plek met WiFi een kleine internet design boutique: Turnyourhead360. http://www.turnyourhead360.nl
 • http://www.trendwerk.nl/ontwerpstudio/webdesign-enschede/ Trendwerk Webdesign

  Leuk artikel. Wel jammer dat zelfs de grootmeesters geen goede Nederlandse webdesign community kennen. Zou leuk zijn als er een webdesign forum o.i.d. zou bestaan voor Nederlandse ontwerpers.

  • carsten altena

   Die behoefte aan een forum blijkt ook uit de uitslag van onze poll (rechter kolom!)… Misschien moeten we maar eens wat opzetten!

   • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

    Ja, daar moeten we maar eens goed over nadenken. Verschil tussen 'Ja, daar zit ik echt op te wachten!' en 'Nee, bedankt. Die zijn er al genoeg' is alleen niet zo groot. Misschien moeten we eens inventariseren wat er op het moment aan webdesign fora (Nederlands-talig) aanwezig is.

 • Adrianus

  Edgar, heb niet zoveel verstand van websites, maar het een goed artikel om te lezen. verder laat ik de inhoudelijke commentaar aan professionals over. Succes ermee Ad

 • angel netty

  edgar, een eenvoudige heldere uitleg….hoop dat velen dit lezen….. "tijd…dudelijke communicatie naar de klant toe" is heel belangrijk…..( uit jouw persoonlijke ervaring) de websites moeten gedurfd, kleurrijk, helder en op een subtiele manier naar *buiten* gebracht worden ……dat er meer websites groen moge worden.
  angel netty

 • http://twitter.com/tasmijn @tasmijn

  Erg leuk om te lezen, al moet ik het wel oneens zijn dat Nederland achterloopt op (creatief) design gebied. Bij MediaMonks zitten een aantal webdesigners met internationaal aanzien, maar denk bijv. ook aan kleine collectieven als Venour en Bravoure Media.

  That said, de showcase is inderdaad een beetje dertien in het dozijn, op de designs van Annyas en Momkai na 😉

  • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

   Er zijn gelukkig altijd een aantal voorlopers waar een hele kudde achter aan sjokt! http://www.venour.com/ is zeker het vermelden waard!

  • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

   Echter ben ik het niet eens met de dertien in het dozijn… Als je nog eens goed kijkt is de kwaliteit hoog en de vernieuwing aanwezig…

   • http://twitter.com/tasmijn @tasmijn

    De kwaliteit buiten beschouwing gelaten, voldoen ze perfect aan de trends in de rest van de wereld. Pak een willekeurig designblog (Smashing, Specky, etc), en je kan ze er zo tussen gooien. Nah, misschien zegt dat toch wel iets over de kwaliteit dan 😉

    Maar wat ik wil zeggen: een showcase van Dutch Design had van mij iets spannender en onderscheidender gemogen.

 • http://www.rumblingskies.com erik van nieuwburg

  Is leuk geworden Edgar, erg goed onderwerp ook!

  't Project waar ik momenteel aan werk (met Fabrique en Lukkien) valt ook wel in deze 'Hollandse' categorie. We maken de vertaalslag van een erg grafisch Nederlands tijdschrift naar het web. Dit betreft de website voor het tijdschrift Allerhande. Kun je hier nog vinden: http://allerhande.ah.nl/

 • Pingback: Tweets die vermelden Klompen, tulpen, kaas en webdesign? | Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine -- Topsy.com()

 • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

  Ik krijg nog een terechte suggestie toegespeeld: http://www.designedbynelleke.com/ Eigenlijk wel!

  • charles

   pfew! divers, krachtig, sprekend, super uitgevoerd, top werk!

 • http://www.genkgo.nl Bram – Genkgo

  Kijk DIT zijn nu de artikelen die ik hier wil lezen.
  Echte Nederlands shit. Geen vertalingen van artikelen die elders al hebben gelezen.

  Keep it up!

  • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

   Helemaal mee eens. Edgar, wanneer kunnen we weer wat van je verwachten? 😉
   P.s. Het lijkt alsof je suggereert dat andere artikelen vertalingen zijn van bestaande engelse artikelen. Just in case: Dat is niet het geval :)

 • http://www.santhos.nl Thomas

  "Als je in Google zoekt op ‘webdesign’ kom je goed bedrogen uit!"

  Daar zit wel wat in inderdaad. Het valt me op dat bedrijven als Mangrove of Fabrique in Google relatief moeilijk vindbaar zijn, terwijl zij juist de grote klanten bedienen. Zij richten zich schijnbaar op hele andere kanalen. Klopt dit?

  Overigens denk ik dat de Nederlandse mentaliteit ook een grote rol speelt in de kenmerken van grafisch nederland. Amerikanen zijn veel vooruitstrevender en gaan meer richting een 'over the top' mentaliteit. Zij zijn 'klaar' voor afwijkende / nieuwe en onbekende designs. Zijn Nederlanders hier simpelweg niet gewoon wat te stug voor?

  • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

   Dat denk ik wel ja. Om eerlijk te zijn is het ook het makkelijkst om de gebaande paden te bewandelen.
   Note to self: Vaker – designederwijs – uit mijn dak gaan! :)

   • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

    Ik betwijfel of Nederlanders echt 'uit hun dak' kunnen gaan en 'freaken met psd of ai' zoals Woud Hobbelink zegt. Ik bespeur een bepaalde typografische esthetiek bij de Nederlanders, alleen die is nog niet goed uit de verf gekomen door de beperkingen van webfonts…

    Wel vind ik dat we nu genoeg WordPress layouts hebben gezien…

    • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

     Volgens mij moet je om 'uit je dak te gaan' ook niet in termen van 'Nederlands design' denken. Staat daar dan los van :)

 • http://twitter.com/jenskanis @jenskanis

  Er zijn genoeg Nederlandse fora waar je terecht kan als ontwerper, maar ik ken geen enkel goed forum waar echt veel goede ontwerpers zitten.

  Ik ken alleen fora waar eigenlijk mensen zitten die eigenlijk geen verstand van design hebben, en soms erg kinderachtige discussies kunnen hebben. Ik mis een plek met niveau.

  Misschien moeten er toch maar een paar goede ontwerpers komen met een goed forum, het hoeft niet eens zo ingewikkeld in elkaar te zitten.

 • Elvira

  :* broer van me, je hebt een goed artikel geschreven, ik zou dit zo niet kunnen schrijven……ben trots op je hoor!! ook al heb ik niet veel kaas gegeten van webdesign….de websites, die je hebt geselecteerd vind ik vol kleur en vrolijkheid.;) elvira

 • http://www.mkleyne.nl/ Maarten Kleyne

  Het is een heerlijk artikel geworden Edgar, het was ook lang geleden dat ik een dusdanig lang(er) artikel echt volledig gelezen heb… Natuurlijk zat er dit keer ook een extra motiverende factor achter, maar je hebt het echt dope verwerkt en in elkaar gezet!

 • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

  Ik dank iedereen tot nog toe hartelijk voor de levendige discussie in de comments. Dit was precies de insteek van deze post. Een discussie met als doel de kwaliteit van 'ons' (web)design te verbeteren en de vraag om een plekje waar Nederlandse designers in hun moerstaal kunnen discussiëren, leren en uitwisselen… Ik hoop dat #heeftstijl zich geroepen voelt om hier in te voorzien! 😀

 • http://www.studea.nl/ Peter Villevoye

  Een ruim 10 jaar oud internationaal (quasi) onderzoek had een heel verrassende conclusie: de gemiddelde Nederlander heeft een totaal ander gevoel voor ‘design’ dan de rest van de wereld. Wat in Nederlandse ogen als “gewoon smaakvol” of “creatief” wordt beschouwd, is volgens de rest van de wereld juist een “artistic eyesore”.

  Bekijk http://www.studea.nl/media/Komar_en_Melamid_NL.pdf (PDF 4 MB) en denk maar eens na over de consequenties. Wordt een typisch Nederlands design geapprecieerd door een breed (internationaal) publiek ? Kan een typisch Nederlandse webdesigner eigenlijk wel (commercieel of creatief) succesvol worden ? Op wie richt het design zich ? Waar wordt het mee vergeleken ? Wie oordeelt ?

  • carsten altena

   Artistic eyesore, whahaha.

 • http://www.noonnoo.com Melle

  Met wat Maarten Kleyne zegt: “Ik denk ook niet dat je daar een pinnetje doorheen kunt prikken, zo van: dat is nou puur Hollands webdesign en dat hangen we dan op het prikbord naast onze klompen, tulpen, kaas en andere zaken” is denk ik niet waar. Als buitenlandse klanten horen dat ik uit Nederland kom verwachten ze iets 'goeds'. Ik denk dat het goeds een beetje overeenkomt met het 'robuuste' image van de Duitsers.

  Maar ik denk niet dat er zoiets is als een echte Nederlandse identiteit is, maar ik denk dat het zo is voor alle landen… Wel zat ik erover na te denken om onder mijn projecten en freebies (Open Source WordPress Themes) de tekst "Designed and manufactured in Holland" of zoiets.

  De showcase is overigens niet erg compleet. Denk bijvoorbeeld aan: http://www.designworkplan.com/ .

  Het is me opgevallen dat er heel veel Nederlandse webdesigners zijn die een website in het Engels hebben. Nederlanders spreken over het algemeen goed Engels en missschien is er daarom niet zo'n behoefte aan.

  Melle

  • http://www.mkleyne.nl/ Maarten Kleyne

   Schijnbaar ben je het er niet mee eens denk je, maar blijkbaar ergens ook weer wel. Althans, dat gevoel krijg ik als ik jouw commentaar lees. Maar waar ik juist op doelde is dat er – volgens mij – geen typerende elementen zijn welke Nederlands-webdesign vormen tot een echte ‘identiteit’. Wellicht dat de buitenlandse klanten goede resultaten verwachten omdat we met andere zaken juist zo goed zijn of waren, om maar een dwarsstraat te noemen: onze bekende schilders of de hierboven eerder genoemde typografie ‘kunsten’ uit ons land. Persoonlijk zie ik geen echte factoren die typisch Nederlands zijn in webdesign, maar ze kunnen mij ook ontgaan doordat ik er domweg overheen kijk. Achteraf gezien blijft het denk ik een persoonlijke mening.

 • Bert
  • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

   Geen idee wat deze opmerking temaken heeft met dit artikel :S Maar dat kan aan mij liggen…

 • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

  Wat is Dutch Webdesign?
  Ik bedenk met net dat ik deze vraag ook aan Yacco Vijn heb gesteld in het interview dat al eerder op Heeftstijl is gepubliceerd (http://www.heeftstijl.nl/design/interview-yacco-v… Dat was de enige vraag waar hij niet direct antwoord op kon geven.

 • http://www.taketwo.nl webdesign

  @Bert vrijwel hetzelfde en alleen andere kleuren gebruikt.

 • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

  Ik vind sommige designs nog best oké! Leuk artikel btw.

 • http://www.tndmedia.nl Laurens

  Leuk artikel, zie het nu pas. Drie jaar geleden zelf iets vergelijkbaars gedaan (zonder de interviews, wat het zeker beter maakt): http://www.tndmedia.nl/blog/webdesign/334/38-beau

  De sites daar zijn niet alleen oud, de meeste lijken dat ook inmiddels..

 • Pingback: Artikelen » Blog Archive » Hoe ontwerp je een website? een voorbeeld.()

 • http://www.guidosportaal.nl/ Guido's Portaal

  Leuk en interessant om te lezen dit artikel!

 • Pingback: Interview met Vitaly Friedman van Smashing Magazine | Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine()

 • http://www.mennescreative.nl/webdesign.html Mennes

  Goed artikel, leuke referenties uit de lage landen!

 • http://www.vcreations.nl V- webdesign

  Leuk artikel! Ook leuke voorbeelden en interessant onderwerp. De reacties mogen er ook wezen. Ik kom hier vaker terug!

 • http://www.webdesign.nl/ Webdesign.nl

  Zeer interessant artikel, het schept een helder beeld van Nederlands webdesign. Wij bieden bureaus ook de ruimte om zichzelf te profileren, dus neem vooral een kijkje op <a href="http://www.webdesign.nl” target=”_blank”>www.webdesign.nl voor nog meer Nederlandse webdesigners of inspiratie.

 • http://onlineinvestmentbank.org/?a=cust&page=how_to_invest_money ciliasmar

  [b]Humor[/b]

  [url=http://www.superinvestmentsonline.com/?a=cust&page=aboutus]High Yield Investment Programs[/url]
  A doctor in Dublin wanted to get off work and go fishing, so he approached his assistant

  “Murphy, I am going fishing tomorrow and don’t want to close the clinic. I want you to take care of the clinic and take care of all me patients”.

  “Yes, sir!” answers Murphy.

  The doctor goes fishing and returns the following day and asks: “So,Murphy, how was your day?”

  Murphy told him that he took care of three patients. “The first one had a headache so he did, so I gave him Paracetamol.”

  “Bravo Murphy lad, and the second one?” asks the doctor.

  “The second one had indigestion and I gave him Gaviscon, so I did sir” says Murphy.

  “Bravo, bravo! You’re good at this and what about the third one?” asks the doctor.

  “Sir, I was sitting here and suddenly the door flies open and a young gorgeous woman bursts in so she does. Like a bolt outta the blue, she tears off her clothes, taking off everyting including her bra and her panties and lies down on the table, spreading her legs and shouts: ‘HELP ME for the love of St Patrick! For five years I have not seen any man!'”
  [url=http://hyip-catalog.com]hyip monitoring[/url]

 • http://giometer.pl.ua rareKeyclejaP

  [url=http://giometer.pl.ua][/url]

 • http://www.boekhoorn.nl/ Webdesign

  Interessant en leuk artikel, ik ervaar zelf wel dat aan eenvoud een voorkeur word gegeven door mensen. Maar er staan er erg mooie webdesigns tussen!

 • http://www.stupidslab.com/ DatRaivarlvot

  DatRaivarlvot, http://www.stupidslab.com/ – buy ativan It is important to slowly taper doses to avoid withdrawal symptoms. [url=http://www.stupidslab.com/]buy ativan[/url]

 • Shawn Irwin

  Dit zijn een aantal prachtige ontwerpen die veel mensen aantrekt in de website.The ontwerpen speelt een vitale rol in de branding van een website.
  Web Designing Company

 • http://www.sharepoint-project.ru/ carxogaba

  By it up on rubbing

 • http://www.sharepoint-project.ru/ SnekFlimes

 • http://www.sharepoint-project.ru/ somfilybs

  I felt the room, he carried a murderous spree

 • http://www.sharepoint-project.ru/ ttosvedojxar

 • http://www.sharepoint-project.ru/ SnekFlimes

 • http://oow.wargaming.net/index.php/user/27208-adderall-oral/page__tab__aboutme digcecjebme
 • http://forums.odforce.net/index.php/user/9315-wellbutrin-sr/ urohvavold

  The man, and warfarin coumadin harder. Dont you. Uhhhh. It. Or any womanbefore. Turns your face.