WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_4174_0.MYI' (Errcode: 13)]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

WordPress databasefout: [Can't create/write to file '/tmp/#sql_4174_0.MYI' (Errcode: 13)]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON tt.term_id = t.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (3215) ORDER BY t.name ASC

Rich Media Annoyance - Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine

Rich Media Annoyance

28 april 2010 om 13:01

De a van annoyance. Illustratie: Carsten AtenaLezers van onze column ‘De terreur van Rich Media sites’ herkenden ongetwijfeld de situatie die daarin geschetst werd: je klikt nietsvermoedend op een hyperlink om vervolgens te worden overvallen door een explosie van audio en/of video. Vaak gaat het om fraaie websites waarbij audiovisuele “experience” voorop staat, maar onder ongunstige omstandigheden “annoyance” het resultaat is. Als je gebruiker geïrriteerd is loop je het risico dat hij je site sluit en niet meer terugkomt…

Er is op zich niets mis met het gebruik van geluid en bewegende beelden binnen een website, we geven onze oren en ogen graag de kost en geluid kan een ervaring versterken. Het bezoeken van een dergelijke website is – onder de juiste omstandigheden – een ware “rich media experience”, of op zijn Hollands: “rijkere gebruikersbeleving”. Het gebruik van geluid is ook snel indringend, en irritant: daarom moet je het met beleid toepassen.

Met dit artikel wil ik designers van audiovisuele websites bewuster maken van het fenomeen dat ik gekscherend “Rich Media Annoyance” noem, en hoe het manifesteren ervan eenvoudig kan worden voorkomen.

Lekker voorspelbaar

Negen van de tien keer komt een eerste bezoek aan een website aardig overeen met de verwachting die ik er onderbewust van heb. Heel plat gezegd: een statische pagina met tekst, afbeeldingen, hyperlinks, formulieren en wat knoppen. Als bezoeker bepaal ik wát en wannéér iets gebeurd.  Het gros van het web bestaat uit dit soort “lekker voorspelbare” websites.

(On)aangenaam verrast

Rich media websites als Clear Magazine (Waarschuwing -Rich Media Ahead: RMA) voldoen echter niet aan die verwachting: de “film” begint eigenlijk al vanaf het eerste moment dat ik op de pagina ben beland. Een geïnformeerde bezoeker laat zich meevoeren in een interactieve show van beeld en geluid. Een nieuwe, nietsvermoedende bezoeker daarentegen schrikt zich een hoedje wanneer plots en luid R&B muziek uit de speakers schalt.

Een nietsvermoedend bezoek aan deze fraaie website en je wordt getrakteerd op luide R&B muziek en snel bewegende beelden. Van mijn stuk gebracht weet ik even niet waar ik op moet klikken.

Oplossing: bereid de bezoeker voor

Een manier om de verrassing aangenamer te maken is door de bezoeker te informeren over wat er gaat komen. Toegegeven, een pre-loader kan al worden opgevat als een hint dat er heel wat gaat gebeuren op audiovisueel gebied.

Pre-loaders zijn een noodzakelijk kwaad als het gaat om audiovisuele content. Een vaak onbenutte gelegenheid om bezoekers tekstueel voor te bereiden op wat gaat komen. Dit zou kunnen door de aankondiging ‘RMA’ (Rich Media Ahead) te gebruiken (zie ook onze column). Of op zijn minst een melding in de trant van “Turn up your speakers!”.

Toch is dit niet de meest ideale oplossing: pechvogels met een snelle internetverbinding krijgen een preloader nauwelijks te zien. Ook zal een pre-loader aan de aandacht kunnen ontsnappen wanneer de link wordt geopend in een tab of venster op de achtergrond.

Een betere oplossing: geef de bezoeker controle

Bij een eerste bezoek aan “rich media” websites bekruipt me soms hetzelfde gevoel dat ik krijg wanneer ik de afstandbediening van mijn TV kwijt ben: na een aflevering van “De Wereld Draait Door” knalt plotseling op dubbel volume het commercialblok in. Haastig zoek ik naar mijn afstandbediening om het geluid zachter te kunnen zetten.

Geef daarom je bezoekers altijd de controle over het geluidsvolume. Of nog beter: geef ze de gelegenheid om te bepalen wanneer de hele show start en pauzeert.

De "afstandbediening"

Pauzemelding

Tijdens je “experience” kan het zijn dat er bijvoorbeeld een collega, de deurbel of de telefoon je aandacht vraagt. Vervelend als je de “film” niet kan stopzetten, maar gelukkig biedt de website van Mercedes een pauzeknop.

Screenshot Uniqlo

In plaats van met de deur in huis vallen, geeft deze website van Uniqlo je de gelegenheid om de “film” te starten. Ik leun achterover, zet mijn speakers aan en klik op “start movie”.

Het zit hem ook in de kleine dingen

Mijn bezoek aan de homepage van Albert Heijn tijdens de Hamsterweken resulteerde in een kakofonie van krijsende hamsters.

Het fenomeen “Rich Media Annoyance” blijft niet beperkt tot complete websites: het kan ook in heel kleine dingen zitten. Ik heb het over “traditionele” websites waarbij we de gebruikelijke hyperlinks, teksten en plaatjes voorgeschoteld krijgen maar waarbij bepaalde componenten geluid en (vaak)  video voortbrengen. Bijvoorbeeld: sommige flash banners, of de carrousel van www.ah.nl.

Bij een carrousel of advertentie is het doel om de aandacht te trekken, dus het is de vraag of een ”start” knop op zijn plaats zou zijn. Hoe wil je de aandacht trekken als adverteerder? Bij het gebruik van geluid loop je dan toch het gevaar de bezoeker te irriteren.

Een mooie oplossing is om het geluid pas hoorbaar te maken op het moment dat de muis over het component hovert. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de video ook zonder geluid betekenisvol blijft.

Bij deze advertentie van Vifit weet je wat je kan verwachten na het klikken op “play”: bewegend beeld en geluid.

Bij deze banner van de campagne “Meer veiligheid op straat” is het geluid pas te horen wanneer de bezoeker met de muis over de banner beweegt.

Andere oplossingen

Hier volgt in vogelvlucht een aantal andere manieren (voor designers, developers en andere stervelingen) om mensen te besparen van het fenomeen “Rich Media Annoyance”:

Conclusie

Vandaag de dag is het potentiële “annoyance”-effect van rich media websites helaas meer regel dan uitzondering. Gelukkig zijn er al websites te vinden die het verwachtingspatroon van de gemiddelde bezoeker lijken te respecteren. Laten we hopen dat designers en developers zich bewuster worden van het fenomeen. Een simpele tekstuele inleiding, een startknop en het naleven van netiquette maakt het verschil tussen “annoyance” en  “experience”.

Verder surfen

Over de auteur

Carsten Altena
Carsten Altena is een grafisch ontwerper met een affiniteit voor clean, lean, user-centered en toegankelijk webdesign. Naast grafisch ontwerp heeft hij ook veel ervaring als front-end developer, en was hij een van de eersten in Nederland die webstandaarden zoals XHTML en CSS omarmden. http://www.carstenaltena.nl/creeert/
 • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

  Het blijft een issue, geluid op websites… en in mindere mate video. Ik vind de oplossingen onder het kopje "Andere oplossingen" goed voor de usability en toegankelijkheid… Standaardiseren, zou ik zeggen! En het invoeren van keurmerken zoals ik al zei in het kollum van Ivo…http://www.heeftstijl.nl/kollum/de-terreur-van-ri… 😀

 • Pingback: Tweets die vermelden Rich Media Annoyance | Heeftstijl.nl - Nederlands webdesign magazine -- Topsy.com()

 • http://twitter.com/photo_matt @photo_matt

  Als ik je artikel zo lees denk ik 'Multimedia' .. Is 'rich' media niet eerder een 'gewone' site met meer UI configuratie-mogelijkheden en mogelijkheden zoals drag/drop met hele rijke (future/present/past) feedback?

 • http://www.carstenaltena.nl Carsten Altena

  @photo_matt Hmm, vind je? In mijn beleving is het aardig synoniem. En als je googled krijg je links die dat bevestigen…http://www.washington.edu/accessit/articles?1146 http://en.wikipedia.org/wiki/Multimedia

 • http://www.hertje.com Hert

  Enige wat ik wil is een volume/mute butten in mijn browser.. zo kan ik veilig naar mijn muziek blijven luisteren..

  • http://intensedebate.com/people/milanvanbruggen Milan

   Da's inderdaad een goeie! Enig idee of browser-boeren hier plannen voor hebben?

   • http://twitter.com/edgarleijs @edgarleijs

    Ik denk dat ik de 'mute' knop op mijn toetsenbord sneller kan mishandelen, dan mijn muis naar de browserbutton te leiden en dan pas een ram erop geven… #usability

    • http://www.hertje.com Hert

     Ja, nee, ik heb ook een mute button op mijn toetsenbord maar die zet ALLES uit, dus dan hoor ik mijn muziek ook niet meer.. Dus nee dat wil ik niet. Ik wil een mute button in mijn browser.

 • http://www.guidosportaal.nl/ Guido Portaal

  Geluid die automatisch afspeelt op een website is vreselijk irritant vind ik zelf en ken vele andere die daar ook zo overdenken. Net als die irritante flash banners tegenwoordig die boven of onderin je browser venster tevoorschijn komen en waarvan bij bepaalde de sluit klop niet 1,2,3 te vinden zijn, niet te zien is of niet werkt. Wat Hert zegt in zijn reactie vind ik een goed idee, een volume/mute knop in de browser dat voorkomt zulke irritatie.

  • http://www.carstenaltena.nl Carsten Altena

   Goede ideeën. Toch blijf ik er bij: ik denk dat het belangrijkste is dat je een bezoeker waarschuwt en controle geeft.